{settings.product}

Rolls-Royce SMR

Type: SMR PWR, drukwaterreactor – VK

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Rolls-Royce wil innovatieve financiering voor zijn kleine modulaire reactor“ van 10 december 2019 door op de datum te klikken.

Achtergrondinformatie

Rolls-Royce is de producent van reactoren voor de Engelse kernonderzeeërs. Deze kernreactoren bouwt en onderhoudt Rolls-Royce al tientallen jaren. Het bedrijf besloot om zijn deskundigheid op dit gebied aan te wenden voor de ontwikkeling van een kleine modulaire reactor. Daartoe geeft het leiding aan een consortium van een achttal voornamelijk Engelse bedrijven. De desbetreffende SMR is een drukwaterreactor met een vermogen van 440 MWe. Dat is iets groter dan de bovengrens van 300 MWe, die IAEA hanteert voor een SMR.

De reactor heeft drie circulatieleidingen met drie stoomgeneratoren boven het reactorvat. Daarnaast in het primaire systeem nog de drukgenerator. Het is dus een kleine uitvoering van een gewone drukwaterreactor.

Rolls-Royce kreeg voor de ontwikkeling in 2017 een subsidie van £ 56 miljoen (€ 62 miljoen) van de Engelse overheid voor een periode van drie jaar en in 2019 nog een keer een bedrag van £ 18 miljoen (€ 20 miljoen)..

Het streven van het consortium is om de investeringskosten te beperken tot € 2,1 miljard, ofwel € 4800 per kWe. Deze investeringskosten moeten vanaf de vijfde kernreactor kostendekkend zijn.

Stand van de ontwikkeling

De eerste kerncentrale zou kort na 2030 in bedrijf moeten komen. De eerste centrales zouden in Wales of in Cumbria in noordwest Engeland, moeten verrijzen op vestigingsplaatsen, die al vergund zijn voor kerncentrales.

Nieuws
Het radioactief afval huilt een beetje
dinsdag 11 mei 2021

Het radioactief afval huilt een beetje

Enkele jaren geleden constateerde NIRAS, de Belgische organisatie voor opslag van radioactief afval, dat de betonnen vat...
Lees verder
De micro– en minikernreactoren komen er aan
maandag 03 mei 2021

De micro– en minikernreactoren komen er aan

Een kenmerk van een microkernreactor is, dat hij inclusief de apparatuur voor energieconversie in een standaard transpor...
Lees verder