{settings.product}

Rolls-Royce zoekt externe financiering voor ontwikkeling modulaire drukwaterreactor

mei 2021 -

Rolls-Royce leidt een consortium, dat een Engelse kleine modulaire drukwaterreactor ontwikkelt. Het betreft de grootste samenwerking op het gebied van de energietechniek, die Engeland ooit gezien heeft. Grote ingenieursbureaus, die bekend zijn met de reactortechniek, participeren. Het ontwerp is op hoofdlijnen gereed. Het komt overeen met dat van een conventionele drukwaterreactor, wat de kans op onaangename verrassingen verkleint. Elke eenheid heeft een drietal stoomgeneratoren, die schuin boven het reactorvat zijn geplaatst. Nieuw is, dat het ontwerp geheel modulair is. De productie van alle modulen vindt in fabrieken plaats, hetgeen de kwaliteit van de onderdelen zeer ten goede komt. Het transport gaat over de weg in containers. Het samenvoegen van de modulen is veel efficiënter dan die van de losse componenten bij grote conventionele kerncentrales. Het vindt bovendien plaats onder een overkapping, zodat het werk geen last heeft van slecht weer.

De reactor is gedeeltelijk ingegraven en steekt niet ver boven het landschap uit. Er is een dijk voorzien rondom de centrale, die deels bestaat uit de weggegraven grond. Die dijk beschermt de centrale tegen invloeden van buiten af, zoals een neerstortend vliegtuig. Voorts is de dakconstructie innovatief. Ze bestaat uit een aantal facetten, in plaats van de bekende koepel. Ten opzichte van een eerdere versie van het ontwerp is het vermogen iets verhoogd van 440 naar 470 MWe. Voorts is de technische levensduur zestig jaar en het Engelse eigen aandeel in de bouw 80%.

De ontwikkeling is financieel ondersteund door de Engelse overheid met in totaal een subsidie van £ 74 miljoen ofwel € 85 miljoen. Voorts heeft de regering in zijn ontwikkelingsprogramma “Green Industrial Revolution” nog een bedrag van £ 215 miljoen gereserveerd voor de verdere ontwikkeling. Daarmee is het een project van nationale allure. Toch is het totaalbedrag voor het maken van het detailontwerp en voor de vergunningaanvrage, nog niet genoeg. Rolls-Royce wil daarom nog een bedrag van £ 300 miljoen ophalen aan privaat geld. De eerste vijf reactoren kosten € 2,5 miljard per stuk. Dat neemt af tot € 2 miljard voor de volgende vijf. Het vermogen is 30% van die van de EPR Hinkley Point C, waarvan de investeringskosten uitkomen op € 6,25 miljard per eenheid. De investeringskosten per kWe ontlopen elkaar dus weinig. Een voordeel van de kleine eenheden is, dat de bouwtijd veel korter is en dat de centrale stapsgewijze in bedrijf kan komen. Rolls-Royce verwacht, dat de elektriciteitsopwekkingskosten uitkomen op zes eurocent per kWh. De eerste eenheid zou rond 2030 in bedrijf kunnen gaan en de eerste tien eenheden voor 2035.

Er bestaat internationaal belangstelling voor de reactor. Estland, Tsjechië en Turkije sloten al een Memorandum van Overeenstemming af met Rolls-Royce, net als Exelon Generation, het grootste Amerikaanse moederbedrijf op elektriciteitsgebied. De Amerikanen brengen ook hun kennis in op het gebied van de kleine kerncentrales. Voorts is het de bedoeling, dat in de toekomst een gezamenlijke onderneming, die UK SMR Business heet, de centrales gaat bouwen.

Rolls-Royce is een groot bedrijf op het gebied van de vermogenstechniek, dat onder andere vliegtuigmotoren en kleine kernreactoren voor de Engelse onderzeeërs produceert. Het bedrijf heeft een omzet van £ 11,8 miljard per jaar en investeert jaarlijks £ 1,25 miljard in nieuwe ontwikkelingen.

Meer info:
https://www.thisismoney.co.uk/money/markets/article-9581899/Rolls-Royce-starts-hunt-buyers-nuclear-reactor-boost.html?mc_cid=565ffdf6d5&mc_eid=21e6e3fb43
https://www.rolls-royce.com/media/press-releases/2021/17-05-2021-more-power-and-updated-design-revealed-as-nuclear-power-team-targets-first-place.aspx

Verwezen zij ook naar het KernVisie nieuwsbericht van 10 december 2019 met de titel: “Rolls-Royce wil innovatieve financiering voor zijn kleine modulaire reactor“ en naar de lijst met innovatieve kernreactoren, waaronder die van Rolls-Royce. U kunt beide zien door op de onderstreepte tekst te klikken.

Terug naar het nieuwsoverzicht