{settings.product}

IMSR

Type: SMR MSR, gesmoltenzoutreactor – Canada

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Materiaaltests voor gesmolten zout reactor in HFR/Petten”van 11 februari 2019 door op de datum te klikken.  

Achtergrondinformatie:

Het Canadese bedrijf Terrestrial Energy ontwikkelt een gesmolten zout reactor. Hij heet IMSR (Integral Molten Salt Reactor) en hij heeft een vermogen van ongeveer 200 MWe. De IMSR is een nieuw type kernreactor met inherent veilige eigenschappen. Kenmerkend is, dat de splijtstof is opgelost in een gesmolten zout. Deze oplossing stroomt door de reactorkern, die bestaat uit een moderator van grafiet. Het grafiet remt de neutronen af, zodat de reactor kritiek is. Er vindt een kettingreactie plaats, als ook warmteproductie. De opgewarmde oplossing van de splijtstof in het zout stroomt vervolgens naar een warmtewisselaar en staat daarin haar warmte af.

Een kleine voorloper van IMSR was de MSRE (Molten Salt Reactor Experiment), die een thermisch vermogen had van 7,4 MW en die tussen 1965 en 1969 draaide in het onderzoekcentrum te Oak Ridge in de Verenigde Staten.

Stand van de ontwikkeling:

Voor de beproeving van de materialen in de reactorkern van IMSR hebben Terrestrial Energy en NRG een overeenkomst getekend. De tests zullen plaatsvinden in de HFR (Hoge Flux Reactor) in Petten. Terrestrial Energy verwacht de eerste IMSR voor 2030 op de markt te brengen. Het ontwerp doorloopt thans de fase van de beoordeling van het ontwerp door de Canadese nucleaire veiligheidscommissie.

Nieuws
Er is genoeg uranium uit erts voor de komende vijftig jaar en uit zeewater voor millennia
maandag 28 april 2025

Er is genoeg uranium uit erts voor de komende vijftig jaar en uit zeewater voor millennia

Uranium is geen schaars metaal. Dat blijkt uit de gezamenlijke analyse, die het Nucleair Energie Agentschap (NEA) en het...
Lees verder
Internationale organisaties blijven met voedselbestraling strijden tegen bederf en rot
maandag 21 april 2025

Internationale organisaties blijven met voedselbestraling strijden tegen bederf en rot

Wereldwijd bederft bijna een derde deel van ons voedsel. Dat is een schadepost van vele honderden miljarden euro’s. Ja...
Lees verder