{settings.product}

IEA: International Energy Agency, dat deel uitmaakt van de OESO

Zie de KernVisie nieuwsberichten met titels: “IEA ziet te lage investeringen in kernenergie voor duurzame energievoorziening” en “IEA ziet te weinig kernenergie voor duurzame energievoorziening” van 28 mei 2019 respectievelijk 22 juni 2020 door op de desbetreffende titel te klikken.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA), dat deel uitmaakt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) deed in 2019 een studie naar de wereldwijde investeringen in het energiesysteem, die is getiteld: “World Energy Investment 2019”. Het betreft investeringen zowel in exploratie en productie van olie en gas, als in elektriciteitsproductie. Niet alleen keek IEA naar de investeringen in 2018 ten opzichte van voorgaande jaren, maar ook ten opzichte van benodigde investeringen voor het realiseren van een duurzame energievoorziening, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Voor de toekomstige duurzame energievoorziening zouden de investeringen in kernenergie echter met 40% moeten toenemen.

IEA houdt ook de mondiale ontwikkelingen op energiegebied in de gaten. Het maakt daartoe jaarlijks de World Energy Outlook, een rapport, waarin de verwachtingen voor het energieverbruik voor de komende jaren staan. Dat is inclusief de milieubelasting, waaronder de CO2-emissie. IEA maakte voorts een scenario, hoe we de verplichtingen op het gebied van de CO2-emissie uit het klimaatakkoord van Parijs het beste kunnen halen. Die verplichtingen, waaraan de Europese landen gebonden zijn, komen neer op een reductie van de CO2-uitworp van 40% in het jaar 2030 ten opzichte van 1990. IEA schatte in 2016, welke ontwikkeling en uitbreiding nodig is op een 45-tal technologische gebieden, waaronder dat van de kernenergie. In de tussentijdse evaluatie van 2020 constateert IEA, dat slechts een zevental technologieën op schema liggen, waaronder zonnestroom, bio-energie, elektriciteitsopslag en elektrische auto’s. De overige lopen achter en kernenergie zelfs ver.

Rapporten en deelrapporten zijn via de bovenstaande nieuwsberichten te vinden.

Nieuws
Studie van twee fracties in EP vergelijkt wind/zon met kernenergie
dinsdag 02 maart 2021

Studie van twee fracties in EP vergelijkt wind/zon met kernenergie

De Nederlandse Europarlementariƫr Rob Roos van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) speelde een belan...
Lees verder
TerraPower en GEH samen in Natriumreactor, kweekreactor en energieopslag ineen
dinsdag 23 februari 2021

TerraPower en GEH samen in Natriumreactor, kweekreactor en energieopslag ineen

TerraPower, een bedrijf dat Bill Gates oprichtte en General Electric Hitachi (GEH) ontwikkelen een systeem, dat de merkn...
Lees verder