{settings.product}

Yttrium-86 (Y-86) – Positron– en gammastraler

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Medische radio-isotopen: Theranostische toepassing en productiezorgen” van 1 mei 2023 door op de titel te klikken.

Eigenschappen:

Halfwaardetijd: Gammaverval: 48 minuten en positronverval: 14,7 uur

Type radioactief verval: Positron – en gammastraling

Bijzonderheden:

Het deel van yttrium-86 (Y-86), dat vervalt onder uitzending van een positron, vindt toepassing als radioactief tracer voor het onderzoek van kanker, zoals die in de lymfeklieren. Voor zulk onderzoek is de radio-isotoop gebonden aan een peptide, dat zich na inspuiting ophoopt in de tumor. De patiënt krijgt eerst een diagnostische dosis. De behandeling met Y-86 is veelal bedoeld om de grootte van de dosis Y-90 voor een tweede, therapeutische, bestraling te optimaliseren. De opname van de peptide blijkt afhankelijk te zijn van specifieke omstandigheden, dat wil zeggen van de desbetreffende persoon en tumor.

Bij de productie van yttrium-86 ontstaan twee soorten atoomkernen. De ene, die  67% van de kernen betreft, zendt door invangst van een elektron gammastraling uit. De andere 33% positronstraling. De medische toepassing gebruikt de positronstraling. Daarmee zijn met speciale gammacamera’s in de computer driedimensionale beelden te maken van de tumor. De techniek heet Positron Emissie Tomografie (PET). Na het verval resteert gewoon stabiel strontium-86 (Sr-86), dat niet meer radioactief is.

De productie van yttrium-86 (Y-86)) vindt plaats door met een deeltjesversneller, in de regel een cyclotron, het metaal strontium-86 (Sr-86) met protonen te beschieten. Door de kernreactie met een proton gaat het strontium over Y-86.

 

Nieuws
Amerikaanse miljardenlening voor twintig Poolse kleine modulaire reactoren
maandag 29 mei 2023

Amerikaanse miljardenlening voor twintig Poolse kleine modulaire reactoren

OSGE (Orlen Synthos Green Energy) is de gezamenlijke dochteronderneming van energiebedrijf PKN Orlen en chemiegigant Syn...
Lees verder
Het regeringsbeleid op het gebied van de kleine modulaire reactor (SMR)
zondag 21 mei 2023

Het regeringsbeleid op het gebied van de kleine modulaire reactor (SMR)

Minister Jetten van Klimaat en Energie berichtte onlangs, dat hij de ontwikkelingen op het gebied van de kleine modulair...
Lees verder