{settings.product}

Prodigy en Westinghouse komen met drijvende versie van kleine modulaire reactor

februari 2024 -

Een drijvende kerncentrale met een kleine modulaire reactor (SMR) heeft voordelen boven een soortgelijke eenheid op land. Je kunt de centrale, inclusief de veiligheidsomhulling, in een centraal gelegen fabriek bouwen en vervolgens over water naar de vestigingsplaats slepen. Dat vergemakkelijkt de serieproductie en dat komt de economie ten goede. Je kunt zo’n centrale in een kleine haven plaatsen. Het koelwater is dan ruim voorhanden. Aan het einde van de levensduur van de centrale kun je haar eenvoudig vervangen door een nieuwe en de oude op een centraal gelegen plaats ontmantelen. Vanwege de non-proliferatie is ook dat een voordeel.

Het Amerikaanse bedrijf Westinghouse Electric Company LLC en het Canadese bedrijf Prodigy Clean Energy LTD werken sinds 2019 samen aan de ontwikkeling van zo’n kleine drijvende kerncentrale. Sinds 2022 krijgen ze subsidie van de Canadese overheid voor de verdere ontwikkeling. Dat is inclusief het vergunningentraject. De doelstelling is om in 2030 de eerste eenheden in bedrijf te stellen. Dergelijke kleine eenheden zijn juist voor een land als Canada van groot belang voor de energievoorziening – zowel elektriciteit als warmte – van verafgelegen noordelijke nederzettingen.

Westinghouse brengt zijn kennis in van de eVinci reactor, een kleine hoge temperatuur reactor. Hij is grafietgemodereerd en heeft een vermogen van 5 MWe, ofwel 15 MWth. Hij produceert elektriciteit of lage temperatuur warmte. Of desgewenst hoge temperatuur warmte voor de chemische industrie, danwel voor de productie van waterstof. De reactor is niet gasgekoeld, maar de koeling vindt plaats met honderden hittepijpen (Engels: heat pipes), waarin het warmteoverdragende middel natrium zit. De splijtstof is in de vorm van coated particles. Dat zijn heel kleine uranium bolletjes van een halve millimeter, die omhuld zijn door enkele coatings. Uit deze splijtstofdeeltjes kunnen zelfs bij de grootst mogelijke storing geen radioactieve stoffen ontsnappen. De reactor is zo inherent veilig, dat nimmer een ongeval of ongeluk met een lozing van kernsplijtingsproducten kan plaatsvinden. De centrale is uiterst eenvoudig en bevat vrijwel geen bewegende delen. Ze heeft de kenmerken van een uraniumbatterij, die meer dan acht jaar energie levert, voordat ze is uitgeput. Een hele eVinci centrale past in een drietal standaard transport containers.

Prodigy heeft een schuit ontwikkeld, waar een SMR van het type eVinci in past. Er kunnen desgewenst ook meerdere eenheden in zo’n schuit. Voor de ontwikkeling gebruikte Prodigy Nederlandse kennis. Met name die van de firma Boskalis. Prodigy verwacht met zijn drijvende kerncentrales een wezenlijke bijdrage te leveren aan het behalen van de toekomstige internationale CO2-reductiedoelstellingen en daarmee aan het realiseren van de energietransitie. Prodigy noemt de kleine drijvende kerncentrale “Prodigy Microreactor Power Station”.

Naast de samenwerking met Westinghouse werkt Prodigy ook samen met de Amerikaanse firma NuScale voor de ontwikkeling van een veel grotere drijvende kerncentrale. Die heet VOYGR en die centrale heeft een aantal lichtwaterreactoren.

Beschrijvingen van de landversie van de Westinghouse eVinci, de Prodigy/Westinghouse eVinci en de Prodigy/NuScale VOYGR staan elders op de website. U kunt ze vinden door op de desbetreffende reactornaam te klikken.

Meer informatie:
https://www.powermag.com/prodigy-and-westinghouse-targeting-launch-of-evinci-floating-nuclear-plant-in-canada-by-2030/
https://info.westinghousenuclear.com/blog/delivering-nuclear-power-where-its-needed

Terug naar het nieuwsoverzicht