{settings.product}

Prodigy/Westinghouse eVinci

Type: SMR HTR, drijvende kleine modulaire hoge temperatuur reactor – Canada, VS

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Prodigy en Westinghouse komen met drijvende versie van kleine modulaire reactor“ van 19 februari 2024 door op de titel te klikken.

Achtergrondinformatie:

Het Amerikaanse bedrijf Westinghouse Electric Company LLC en het Canadese bedrijf Prodigy Clean Energy LTD werken samen aan de ontwikkeling van een kleine drijvende kerncentrale.

Westinghouse brengt zijn kennis in van de eVinci reactor, een kleine hoge temperatuur reactor. Hij is grafietgemodereerd en heeft een vermogen van 5 MWe, ofwel 15 MWth. Hij produceert elektriciteit of lage temperatuur warmte of desgewenst hoge temperatuur warmte voor de chemische industrie danwel voor de productie van waterstof. De reactor is niet gasgekoeld, maar de koeling vindt plaats met honderden hittepijpen (Engels: heat pipes), waarin het warmteoverdragende middel natrium zit. De splijtstof is in de vorm van coated particles. Dat zijn heel kleine uranium bolletjes van een halve millimeter, die omhuld zijn door enkele coatings. Uit deze splijtstofdeeltjes kunnen zelfs bij de grootst mogelijke  storing geen radioactieve stoffen ontsnappen. De reactor is zo inherent veilig, dat nimmer een ongeval of ongeluk met een lozing van kernsplijtingsproducten kan plaatsvinden. De centrale is uiterst eenvoudig en bevat vrijwel geen bewegende delen. Hij heeft de kenmerken van een uraniumbatterij, die meer dan acht jaar energie levert, voordat ze is uitgeput. Een hele eVinci centrale past in een drietal standaard transport containers.

Prodigy heeft een schuit ontwikkeld, waar een SMR van het type eVinci in past. Er kunnen desgewenst ook meerdere eenheden in zo’n schuit. Voor de ontwikkeling gebruikte Prodigy Nederlandse kennis. Met name die van de firma Boskalis. Prodigy verwacht met zijn drijvende kerncentrales een wezenlijke bijdrage te leveren aan het behalen van de toekomstige internationale CO2-reductiedoelstellingen en daarmee aan het realiseren van de energietransitie. Prodigy noemt de kleine drijvende kerncentrale “Prodigy Microreactor Power Station”.

Een drijvende kerncentrale met een kleine modulaire reactor (SMR) heeft voordelen boven een soortgelijke eenheid op land. Je kunt de centrale, inclusief de veiligheidsomhulling, in een centraal gelegen fabriek bouwen en vervolgens over water naar de vestigingsplaats slepen. Dat vergemakkelijkt de serieproductie en dat komt de economie ten goede. Je kunt zo’n centrale in een kleine haven plaatsen. Het koelwater is dan ruim voorhanden. Aan het einde van de levensduur van de centrale kun je haar eenvoudig vervangen door een nieuwe en de oude op een centraal gelegen plaats ontmantelen. Vanwege de non-proliferatie is ook dat een voordeel.

Naast de samenwerking met Westinghouse werkt Prodigy ook samen met de Amerikaanse firma NuScale voor de ontwikkeling van een veel grotere drijvende kerncentrale. Die heet VOYGR en die centrale heeft een aantal lichtwaterreactoren.

Meer informatie over de landversie van de Westinghouse eVinci en over de Prodigy/NuScale VOYGR, die elders op de website zijn beschreven, vindt u door op de desbetreffende reactornaam te klikken.

Stand van de ontwikkeling:

Westinghouse en Prodigy werken al sinds 2019 samen aan de ontwikkeling van de kleine drijvende kerncentrale. Sinds 2022 krijgen ze subsidie van de Canadese overheid voor de verdere ontwikkeling. Dat is inclusief het vergunningentraject. De doelstelling is om in 2030 de eerste eenheden in bedrijf te stellen. Dergelijke kleine eenheden zijn juist voor een land als Canada van groot belang voor de energievoorziening – zowel elektriciteit als warmte – van verafgelegen noordelijke nederzettingen.

Prodigy/Westinghouse eVinci – Drijvende kleine hoge temperatuur reactor – Canada, VS
Prodigy/Westinghouse eVinci – Drijvende kleine hoge temperatuur reactor – Canada, VS
Nieuws
Kamerbrieven:  Projectaanpak nieuwbouw, vergunningskader SMR en benchmark Borssele
maandag 15 april 2024

Kamerbrieven: Projectaanpak nieuwbouw, vergunningskader SMR en benchmark Borssele

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, die verantwoordelijk is voor de nucleaire veiligheid in ons l...
Lees verder
Google, Microsoft en staalgigant samen in emissievrije stroomtechniek incl kernenergie
maandag 08 april 2024

Google, Microsoft en staalgigant samen in emissievrije stroomtechniek incl kernenergie

Google, Microsoft en het Amerikaanse staalbedrijf Nucor Corporation zijn volgens eigen zeggen ’s werelds grootste elek...
Lees verder