{settings.product}

Bill Gates regelt 750 miljoen voor innovatieve kerntechniek

september 2022 -

Bill Gates is de oprichter en tevens bestuursvoorzitter van het Amerikaanse bedrijf TerraPower, dat zich toelegt op de innovatieve kerntechniek. TerraPower ontwikkelt de snelle reactortechniek. Dat is onder andere de Traveling Wave Reactor (TWR), alsook – in samenwerking met General Electric Hitachi – de snelle kweekreactor Natrium. De bouw van het prototype van de laatstgenoemde reactor kost $ 2 miljard, waarvan het Amerikaanse energieministerie Department of Energy (DoE) de helft voor zijn rekening neemt. De andere helft zal het private bedrijfsleven moeten bekostigen. Om dat mogelijk te maken heeft TerraPower onder leiding van Bill Gates een bedrag van $ 750 miljoen opgehaald bij voornamelijk private investeerders. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat SK Group participeert voor een derde deel, ofwel voor € 250 miljoen. Het concern is een van de grootste in Zuid-Korea en is onder meer actief op het gebied van halfgeleiders, telecom, petrochemie en duurzame energie.

Overigens is niet het gehele bedrag van $ 750 bestemd voor de reactorontwikkeling. TerraPower houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van geavanceerde medische radio-isotopen. De interesse geldt met name de toepassing van alfatherapie met de radio-isotoop Actinium-225 (Ac-225). De betrokkenheid van TerraPower betreft zowel de productie van Ac-225 tegen aanvaardbare kosten, als die van de medicijn, waarin deze radio-isotoop is verwerkt, tezamen met de farmaceutische industrie.

Meer informatie over de genoemde reactoren en de radio-isotoop staat elders op de website. Deze informatie is te lezen door te klikken op de onderstreepte naam van de desbetreffende reactor of radio-isotoop.

Meer informatie:
https://www.terrapower.com/fundraise/
https://www.terrapower.com/

Terug naar het nieuwsoverzicht