{settings.product}

Bestrijding van Zika

Zie het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “IAEA helpt bij bestrijden van Zika“ van 4 februari 2016 door op de titel te klikken.

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) gaat Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen helpen bij het opsporen en bestrijden van het Zika-virus. In reactie op het verzoek om dringende hulp, levert het IAEA zowel nucleaire opsporingshulpmiddelen, als opleidingssteun om deze landen te helpen bij de snelle identificatie van het Zika-virus.

De hulp van het IAEA bestaat uit de overdracht van gespecialiseerde apparatuur en technische deskundigheid. De kosten van het initiatief, die 400.000 euro bedragen, zijn gedekt door de reservefondsen, die beschikbaar zijn voor noodsituaties en zijn goedgekeurd in de begroting van IAEA. Het initiatief maakt deel uit van bredere steun om de regionale capaciteit te versterken om zo de uitbraak van het virus te bestrijden. Inmiddels is in 26 landen en gebieden in Amerika het Zika-virus waargenomen. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen besmetting tijdens de zwangerschap en een neurologische aandoening, microcefalie, bij pasgeborenen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak in februari van een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid.

Ondersteuning van gezondheidszorg in landen met behulp van onze nucleaire technologieën is een zeer belangrijk deel van het wereldwijd ontwikkelingswerk van IAEA. In dit geval stelt het landen in Latijns-Amerika en de Caraïben in staat om vroegtijdige waarschuwingssystemen voor het virus op te zetten of te versterken. Het IAEA stelt de technologie voor virusopsporing beschikbaar voor de Zuid-Amerikaanse landen, deze technologie is gebaseerd op de Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR), een bewezen en efficiënte nucleaire techniek, die ook is ingezet tijdens de Ebola-uitbraak in 2014 in West-Afrika.

De noodhulp bestaat uit RT-PCR-machines, voedsel, technisch advies en trainingen. Het is een gezamenlijke activiteit van IAEA en de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Het IAEA loopt voorop bij de ondersteuning van het gebruik van de techniek van de RT-PCR, die een virus binnen drie uur kan ontdekken. De vroege opsporing stelt landen in staat om direct actie te ondernemen. Naast de levering van apparatuur voor de virusopsporing stelt IAEA opleidingen in de IAEA-laboratoria in Seibersdorf ter beschikking aan alle 28 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische lidstaten op het gebied van RT-PCR. De opleidingen starten eind maart 2016.

Nieuws
Amerikaanse miljardenlening voor twintig Poolse kleine modulaire reactoren
maandag 29 mei 2023

Amerikaanse miljardenlening voor twintig Poolse kleine modulaire reactoren

OSGE (Orlen Synthos Green Energy) is de gezamenlijke dochteronderneming van energiebedrijf PKN Orlen en chemiegigant Syn...
Lees verder
Het regeringsbeleid op het gebied van de kleine modulaire reactor (SMR)
zondag 21 mei 2023

Het regeringsbeleid op het gebied van de kleine modulaire reactor (SMR)

Minister Jetten van Klimaat en Energie berichtte onlangs, dat hij de ontwikkelingen op het gebied van de kleine modulair...
Lees verder