{settings.product}

IAEA helpt bij bestrijden van Zika

februari 2016 -

Het internationaal Atoomagentschap (IAEA) gaat Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen helpen bij het opsporen en bestrijden van het Zika-virus. 'Als antwoord op het verzoek om dringende hulp, zal het IAEA nucleaire opsporingshulpmiddelen leveren en opleidingssteun verlenen om de landen te helpen bij de snelle identificatie van het Zika-virus", aldus Director General van de IAEA Yukiya Amano.

De hulp van de IAEA bestaat uit de overdracht van gespecialiseerd materieel en technische deskundigheid op korte termijn. De kosten van het initiatief, die 400.000 euro bedragen, worden gedekt door reservefondsen die beschikbaar zijn voor noodsituaties en zijn benoemd in de reeds goedgekeurde jaarlijkse begroting van IAEA. Het initiatief maakt deel uit van bredere steun om de regionale capaciteit te versterken om zo de uitbraak van het virus te bestrijden. Inmiddels is in 26 landen en gebieden in Amerika het Zika-virus waargenomen. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen besmetting tijdens de zwangerschap en een neurologische aandoening, microcefalie, bij pasgeborenen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak in februari van een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid.

"Ondersteuning van gezondheidszorg in landen met behulp van onze nucleaire technologieën is een zeer belangrijk deel van ons ontwikkelingswerk wereldwijd. Onze organisatie is ingesteld om dergelijke hulp te bieden. In dit geval zal het landen in Latijns-Amerika en de Caraïben in staat stellen om vroegtijdige waarschuwingssystemen voor het virus op te zetten of te versterken", aldus Amano. Hij kreeg het hulpverzoek tijdens recente bezoek aan Midden-Amerika. De IAEA maakt de technologie voor virusopsporing beschikbaar voor de Zuid-Amerikaanse landen, deze technologie is gebaseerd op de Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR), een bewezen en efficiënte nucleaire techniek die ook werd ingezet tijdens de Ebola-uitbraak in 2014 in West-Afrika.

De noodhulp bestaat uit RT-PCR-machines, voedsel, technisch advies en trainingen. Een gezamenlijke afdeling van IAEA en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO) loopt voorop bij de ondersteuning van het gebruik van de RT-PCR, die een virus binnen drie uur kan ontdekken. De vroege opsporing stelt landen in staat om directe actie te ondernemen. Naast de levering van het materieel voor de virusopsporing stelt de IAEA RT-PCR-opleidingen ter beschikking in de IAEA-laboratoria in Seibersdorf aan alle 28 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische lidstaten. De opleidingen starten eind maart. 

De IAEA heeft ook een nieuw Regionaal Technisch Project ontwikkeld in reactie op verzoeken om de Sterile Insect Technique (SIT) toe te passen. SIT is een vorm van ongediertebestrijding die gebruik maakt van ioniserende straling om mannelijke insecten te steriliseren die in speciale faciliteiten in grote hoeveelheden worden gekweekt. Het is een techniek die met succes al meer dan 50 jaar over de hele wereld wordt toegepast bij de bestrijding van schadelijke insecten. De IAEA organiseert daarnaast een internationale expert meeting in Brasilia, Brazilië, op 22 en 23 februari over de rol van SIT in het bestrijden van Zika. Het resultaat hiervan zal in een bredere coördinatievergadering van 24 tot 26 februari in Brasilia met ambtenaren van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen worden besproken.

Bron: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-to-assist-latin-american-and-caribbean-countries-in-early-detection-of-zika-virus

Terug naar het nieuwsoverzicht