{settings.product}

KP-FHR

Type: SMR zoutgekoelde HTR – VS

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Gesmoltenzoutreactor krijgt zout dankzij samenwerking” van 2 juni 2020 door op de desbetreffende datum te klikken.

Achtergrondinformatie:

Kairos Power is een van de twee Amerikaanse bedrijven, die sinds 2019 van het energieministerie DoE subsidie ontvangt voor de ontwikkeling van een SMR, een kleine modulaire reactor. Het betreft een bijna drukloze gesmoltenzoutreactor, die in hoge mate inherent veilig is en die een vermogen krijgt van 140 MWe. De reactor heeft de afkorting KP-FHR als naam. Dat staat voor: Kairos Power Fluoride Salt-cooled High-temperature Reactor. De reactor is dus een Hoge Temperatuur Reactor, waarbij de koeling niet met helium, maar met gesmolten zout plaatsvindt. De reactor moet nog dit decennium beschikbaar komen en zal elektriciteit moeten leveren, die kan concurreren met die van een gascentrale

Het primair systeem van KP-FHR heeft een drietal koelcircuits. De reactorkern heeft, net als de kogelbedreactor, een ongeordende stapeling van kogelvormige splijtstofelementen. De splijtstof bestaat uit coated particles met TRISO-coating. De splijtstof zelf is uraniumoxicarbide, een mengsel van uraniumdioxide (UO2) en uraniumcarbide (UC), met een verrijkingsgraad van bijna 20%. De koeling gebeurt met het gesmolten zout berylliumfluoride (Be2F), waarbij de koelmiddelpomp het zout door de kern naar een tussenwarmtewisselaar pompt. Be2F smelt bij 554 Celsius en kookt bij 1169 Celsius. Het secundaire systeem is de schakel tussen de tussenwarmtewisselaar en de stoomgenerator. Het bevat een gesmolten zout, waarmee veel ervaring is opgedaan met zonne-energiecentrales op basis van geconcentreerde zonne-energie (CSP) in de vorm van een nitraat (60% NaNO3 en 40% KNO3). In het tertiaire systeem is de turbine opgenomen, die de generator aandrijft.

In de Verenigde Staten is in de periode tussen 1965 en 1969 ervaring opgedaan met een prototype gesmoltenzoutreactor. Dat was MSRE, ofwel Molten Salt Reactor Experiment. Het koelmiddel van deze reactor bestond uit een mengsel van lithiumfluoride en berylliumfluoride. Dat mengsel heeft weliswaar het voordeel van een lager smeltpunt dan Be2F, maar het lithiumfluoride is moeilijk te maken vanwege de noodzakelijke isotopenscheiding. Er zit geen lithium-6 in, omdat dat neutronen vangt, in tegenstelling tot de andere in de natuur voorkomende isotoop, lithium-7.

Stand van de ontwikkeling:

Kairos Power kreeg een overheidssubsidie van DoE om de vergunningverlening te versnellen, teneinde het prototype op het terrein van INL (Idaho National Laboratory) te kunnen bouwen.

Eind mei 2020 ging Kairos Power een strategische samenwerking aan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Materion Corporation voor de levering tegen aanvaardbare kosten van het Be2F-zout. Materion Corporation is een bedrijf, dat is gespecialiseerd in de productie van geavanceerde materialen, inclusief berylliumhoudende materialen. Beryllium is berucht vanwege zijn grote giftigheid. Daarnaast levert Materion Corporation technisch advies en ondersteuning.

Nieuws
Studie van twee fracties in EP vergelijkt wind/zon met kernenergie
dinsdag 02 maart 2021

Studie van twee fracties in EP vergelijkt wind/zon met kernenergie

De Nederlandse Europarlementariƫr Rob Roos van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) speelde een belan...
Lees verder
TerraPower en GEH samen in Natriumreactor, kweekreactor en energieopslag ineen
dinsdag 23 februari 2021

TerraPower en GEH samen in Natriumreactor, kweekreactor en energieopslag ineen

TerraPower, een bedrijf dat Bill Gates oprichtte en General Electric Hitachi (GEH) ontwikkelen een systeem, dat de merkn...
Lees verder