{settings.product}

IPCC: Intergovernmental Panel on Climate Change, dat is ingesteld door VN

Zie het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “IPCC voorziet rol voor kernenergie” van 2 november 2018 door op de titel te klikken.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), in het Nederlands is dat de Intergouvernementele Werkgroep voor Klimaatverandering, is een organisatie, die in 1988 vanuit de Verenigde Naties is ingesteld. Het doel van de organisatie is om het risico van klimaatverandering in kaart te brengen. De werkgroep bestaat uit honderden deskundigen. Ze zijn verbonden aan organisaties, die over de gehele wereld zijn verspreid, zoals universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en milieuorganisaties. De werkgroepleden doen bij IPCC zelf geen onderzoek, maar beperken zich tot het evalueren van het onderzoek, dat is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

IPCC bracht in 2018 een speciaal rapport uit, dat is getiteld: “Global Warming of 1.5 °C”. Het rapport gaat over de noodzaak om de CO2-uitworp binnen twaalf jaar fors te verminderen, ten einde de opwarming van de aarde onder 1,5 Celsius te houden. IPCC acht dit doel technisch en economisch haalbaar. Mits op korte termijn veranderingen plaatsvinden, die hun weerga niet kennen. In het rapport zijn een viertal verkenningen geschetst van de toekomstige energievoorziening, waarbij het uitgangspunt is, dat het gebruik van de energiebronnen, die geen CO2 uitstoten, toeneemt. Dat is inclusief kernenergie. In de verkenningen neemt het gebruik van kernenergie toe. Deze toename veronderstelt zowel het gebruik van de huidige technologie, als dat van 3e en 4e generatie reactoren, kweekreactoren en nucleaire warmte/kracht met een kleine of middelgrote reactor, de SMR. Het rapport vermeldt, dat per eenheid opgewekte elektriciteit de gezondheidsrisico’s en het landbeslag van kernenergie lager zijn dan die van andere energiebronnen. Het rapport stelt vast, dat de afgelopen jaren de politieke, economische, maatschappelijke en technische mogelijkheden van zonne-energie, windenergie en elektriciteitsopslag drastisch zijn verbeterd, maar dat die van de kernenergie zijn achtergebleven. Niettemin constateert het rapport dat kernenergie een sleutelrol speelt bij de bestrijding van de klimaatverandering, omdat de bijdrage van alle duurzame energiebronnen tezamen ontoereikend zal zijn.

Het rapport is via het bovenstaande nieuwsbericht te vinden.

Nieuws
Het Statusrapport Kernenergie 2024 is uit
maandag 30 september 2024

Het Statusrapport Kernenergie 2024 is uit

De titel van het statusrapport kernenergie 2024 is “World Nuclear Performance Report 2024”. Het is opgesteld door de...
Lees verder
Over wat de uitstap uit de kernenergie Duitsland heeft gekost
maandag 23 september 2024

Over wat de uitstap uit de kernenergie Duitsland heeft gekost

De Duitse regering nam in 2002 het besluit om op termijn de energievoorziening geheel te baseren op duurzame energiebron...
Lees verder