{settings.product}

Engelse regering keurt bouw EPR in Sizewell goed

november 2020 -

Micheal Shellenberger meldde tijdens de webcast “The Nuclear Elephant” van KernVisie °), dat de Engelse regering recent groen licht gaf voor de bouw van Sizewell C met twee eenheden van het type EPR. Elk met een vermogen van 1600 MWe. Dat is precies dezelfde configuratie als die in Hinkley Point C °°), die sinds 2017 in aanbouw is en waarvan de eerste eenheid in 2023 klaar zal zijn. Voor ons land had Micheal Shellenberger het advies om ook voor de EPR te kiezen en daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van de Engelse ervaring. Dat scheelt veel geld en resulteert in een korte bouwtijd. De uiteindelijke stroomprijs is afhankelijk van het te hanteren rentepercentage , die op zijn beurt weer afhankelijk is van het financiële risico. Michael Shellenberger meent, dat met een overheidsgarantie onze pensioenfondsen bereid zullen zijn de centrale te financieren. Om draagvlak onder de Nederlandse bevolking te creëren, raadt Michael Shellenberger aan om een tentoonstelling te organiseren, waarop leveranciers van kerncentrales hun producten, kennis en kunde ten toon spreiden

Sizewell ligt aan de Noordzeekust ongeveer 160 kilometer ten noordoosten van Londen. Sizewell B is de enige drukwaterreactor in Engeland en heeft een vermogen van 1200 MWe. Hij is sinds 1995 in bedrijf. De bouw van Sizewell C moet in 2021 starten.

Dankzij opgedane ervaring zal de elektriciteitsprijs van Sizewell C lager zijn dan die van Hinkley Point C. Voor Hinkley Point C is die £ 92,5 per MWh (10 eurocent per kWh), terwijl de stroom uit Sizewell C £ 60 per MWh (6,5 eurocent per kWh) zal kosten. Als Engeland nog zo’n centrale bouwt, mogelijk Bradwell B, dan neemt de stroomprijs af tot £ 40 per MWh (4,5 eurocent per kWh). De berekening van deze opwekkingskosten is gebaseerd op het financieringsmodel RAB °°°).

Oud-directeur-generaal van Energie, tevens voormalig directeur Gasunie, George Verberg, benadrukte gedurende de webcast het belang van diversificatie van de elektriciteitsvoorziening, die altijd een van de pijlers van het energiebeleid is geweest en waarin kernenergie een rol kan vervullen.

Meer informatie:
https://www.montelnews.com/en/story/price-of-new-nuclear-could-more-than-halve-in-uk--report/1125861

°)   De webcast “The Nuclear Elephant” kunt u terugkijken door op de titel te klikken.
°°) Informatie over Hinkley Point C vindt u in het KernVisie nieuwsbericht van 24 december 2018 door op de datum te klikken
°°°) RAB: Regulated Asset Base. Informatie over het financieringsmodel vindt u in het KernVisie nieuwsbericht van 10 december 2019 door op de datum te klikken.

Terug naar het nieuwsoverzicht