{settings.product}

Duitse regering schikt met stroombedrijven vergoeding gesloten kerncentrales

maart 2021 -

De Duitse regering heeft voor een bedrag van € 2,43 miljard de kwestie met de elektriciteitsbedrijven geschikt over de kosten van de voortijdige sluiting van de kerncentrales in 2011 vanwege het ongeluk in Fukushima. De schikking volgt op een uitspraak van het Duitse constitutionele hof °) in december 2020, waarin het hof een wet nietig verklaarde, inclusief de er in vastgelegde schadeloosstelling van € 1, 0 miljard, omdat dat bedrag onredelijk laag was. Op grond van de overeengekomen schadeloosstelling krijgt Vattenfall een bedrag van € 1,425 miljard, RWE krijgt € 0,88 miljard, EnBW € 80 miljoen en Eon € 42,5 miljoen. De bedragen zijn gebaseerd op de opwekkingskosten van de niet geproduceerde atoomstroom van 3,32 eurocent per kWh. Een voorwaarde, die de regering stelt, is dat de elektriciteitsbedrijven alle lopende juridische processen beëindigen. Dat betreft met name Vattenfall, die bij het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen °°) in Washington DC (VS) vanwege de voortijdige stillegging een bedrag van € 6 miljard claimde. Nadat alle partijen definitief hebben ingestemd, zal de Duitse regering de regeling in een wet vastleggen. Benadrukt zij, dat de regering vasthoudt aan de sluiting van de laatste Duitse kerncentrale eind 2022.

De Duitse gang van zaken kan ook van belang zijn voor ons land, vanwege de gedwongen sluiting van de kolencentrale van RWE en een mogelijk onvoldoende schadeloosstelling daarvoor door onze regering. RWE kondigde aan om indien nodig net als Vattenfall een arbitrageprocedure te beginnen.

Voor wat voorafging aan de schikking zij verwezen naar het KernVisie nieuwsbericht, dat is getiteld: “Vattenfall wint proces om schadeloosstelling kerncentrales van Bondsregering” van 1 december 2020, dat u kunt openen door op de titel te klikken.

Meer informatie:
https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/akw-betreiber-milliarden-entschaedigung-100.html

°)  Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe
°°) International Centre for Settlement of Investment Disputes

Terug naar het nieuwsoverzicht