{settings.product}

Bestrijding van knokkelkoorts

Zie het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “Knokkelkoorts in Cuba met kerntechniek bestreden“ van 7 februari 2022 door op de titel te klikken.

Knokkelkoorts, ook wel Dengue genoemd, is een virusziekte, die vrouwtjesmuggen overbrengen. De ziekte komt op veel plaatsen op aarde voor en is in de afgelopen twintig jaar met een factor acht in omvang toegenomen. Ze veroorzaakt hoge koorts, pijn in spieren en gewrichten, huiduitslag en in ernstige gevallen is ze dodelijk.

Knokkelkoorts is een groot probleem in Cuba. Om de ziekte op een milieuvriendelijke wijze te bestrijden riep de Cubaanse regering de hulp in van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) en de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Ze besloten de Steriele Insecten Techniek (SIT) toe te passen. Dat is een vrij nieuwe en nog niet veel toegepaste techniek, die is gebaseerd op het impotent maken van mannetjesmuggen door ze te bestralen met gammastraling of Röntgenstraling. De internationale organisaties leverden de apparatuur voor een proefcampagne. Tevens leidden ze de Cubaanse specialisten op. De apparatuur is voor het kweken van een groot aantal onbesmette muggen, voor het scheiden van de mannetjes van de vrouwtjes en voor het bestralen van de mannetjes. De uitgezette mannetjes hebben daarna wel gemeenschap met de vrouwtjes, maar die krijgen geen nakomelingen meer, zodat de muggenpopulatie afneemt.

De proefcampagne is gedaan in El Cano, een buitenwijk van Havana. De wijk beslaat een gebied van 50 hectare. Een andere buitenwijk, Arroyo Arenas, was controlegebied. In El Cano zijn in de zomer van 2020 ongeveer 1,3 miljoen bestraalde mannetjes losgelaten, waardoor de muggenpopulatie met negentig procent afnam. De knokkelkoorts verdween helemaal uit de wijk. SIT is daarom zo effectief bij muggen, omdat ze zich slechts over een afstand van een paar honderd meter verspreiden.

Er zijn andere manieren om muggen te bestrijden, maar die helpen minder goed en die zijn slechter voor het milieu. Bovendien bouwen de muggen resistentie op. Het succes met SIT was zo groot, dat Cuba besloot om de techniek grootschalig te gaan toepassen.

Nieuws
Nog geen kabinetsbesluit over uitbreiding kerncentrale Borssele met twee eenheden
maandag 05 december 2022

Nog geen kabinetsbesluit over uitbreiding kerncentrale Borssele met twee eenheden

Het besluit om de kerncentrale Borssele met twee eenheden uit te breiden is door de ministerraad aangehouden tot de verg...
Lees verder
NuScale VOYGR SMR wereldwijd gewild, maar de opwekkingskosten lopen op
maandag 28 november 2022

NuScale VOYGR SMR wereldwijd gewild, maar de opwekkingskosten lopen op

De vraag is, of de kleine modulaire reactor (SMR) wel economisch aantrekkelijk is. Er zijn een fors aantal van deze klei...
Lees verder