{settings.product}

VTR

 

Type: LMFBR, Vloeibaar metaal gekoelde snelle testreactor – VS

 

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Amerikaanse overheid helpt met testfaciliteiten ontwikkeling snelle reactor“ van 13 juni 2022 door op de titel te klikken.

Achtergrondinformatie

De Versatile Test Reactor (VTR) is een natriumgekoelde snelle testreactor. Het woord “snelle” heeft betrekking op de hoge snelheid van de neutronen, die de splijtingen teweeg brengen. Deze snelheid blijft hoog, omdat er geen remstof (moderator) is om ze af te remmen en ze in thermisch evenwicht met hun omgeving te brengen. De splijtstof blijft lang in de reactor zitten en de opbrand is daardoor hoog. De reactor kweekt uit de kweekstof uranium-238 in belangrijke mate zijn eigen splijtstof plutonium-239. Voor elke splijtstofatoom plutonium-239, dat splijt, ontstaat door het overschot aan neutronen en de lage parasitaire absorptie weer één nieuw splijtstofatoom plutonium-239. Dat kan zelfs nog iets meer zijn dan één. Daardoor verbruikt de kweekreactor gedurende zijn bedrijfsperiode geen splijtstof. De term “versatile” duidt daarop. VTR is een testreactor en bezit daarom geen turbine en generator. Hij wekt alleen warmte op en geen elektriciteit. De reactor is vooral bedoeld om de splijtstofelementen voor natriumgekoelde kweekreactoren, die de Amerikaanse industrie aan het ontwikkelen zijn, te beproeven.

VTR krijgt een vermogen van 300 MWth. Het is een pool type reactor, waarbij de reactorkern in een met vloeibaar natrium gevuld bassin is geplaatst. De metallische splijtstof bestaat uit een mengsel van uranium en plutonium met een omhulling van zirkonium.

 Stand van de ontwikkeling

VTR  komt bij het kernenergieonderzoekcentrum Idaho National Laboratory (INL). De bouw van de testreactor heeft een wettelijke basis. Bij INL zal ook het nabestralingsonderzoek plaatsvinden. De Milieu Effect Rapportage voor VTR is inmiddels door DoE afgerond.

Nieuws
Oostwest samenwerking op gebied van kleine modulaire snelle reactor
maandag 20 mei 2024

Oostwest samenwerking op gebied van kleine modulaire snelle reactor

ARC Clean Technology Inc, de Zuid-Koreaanse reactorleverancier Korea Hydro & Nuclear Power Co (KHNP) en het Canadese ele...
Lees verder
De Verenigde Arabische Emiraten willen nog een kerncentrale met vier eenheden
maandag 13 mei 2024

De Verenigde Arabische Emiraten willen nog een kerncentrale met vier eenheden

Het persbureau Reuters berichtte, dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) serieus van plan zijn om een tweede kerncent...
Lees verder