{settings.product}

CMSR en CUBE-100

Type: SMR MSR, gesmoltenzoutreactor – Denemarken

Zie het artikel met titel: “Deense Seaborg heeft financiering rond” in het KernVisie Magazine jaargang 15 nummer 6 van december 2020 (blz 19) door op de titel te klikken. 

Achtergrondinformatie:

Het Deense bedrijf Seaborg Technologies ontwikkelt een kleine gesmoltenzoutreactor. Het is een thermische reactor, een SMR. De versie voor op land heet CMSR (Compact Molten Salt Reactor). Die voor op een schuit voor een drijvende kerncentrale heet CUBE-100 (Compact Used fuel BurnEr). Beide versies leveren 100 MWe.

De reactoren van de beide versies zijn vrijwel identiek. De reactor is in hoge mate inherent veilig en heeft daarnaast enkele passief veilige kenmerken. De systemen zijn nagenoeg drukloos en er is een negatieve temperatuurcoëfficiënt. Wel zijn er noodkoelsystemen voor het afvoeren van de nawarmte, als dat na een ongeval nodig is.

De kweekstof, thorium (87%) en de splijtstof (13%), uranium en plutonium, zijn opgelost in een eutectisch mengsel van een speciaal zout, natriumactinidefluoride. Eutectisch wil zeggen, dat het mengsel een vast smeltpunt (490 Celsius) heeft. De splijtstof is afkomstig uit de uitgeputte splijtstofelementen van een andere reactor en bevat ongeveer gelijke delen uranium, dat nog voor 1,1% is verrijkt en reactorplutonium. Gedurende de bedrijfsperiode neemt de concentratie uranium-235 en plutonium af en ontstaat er steeds meer uranium-233, dat ook aan het splijtingsproces meedoet.

De werktemperatuur ligt tussen 600 en circa 800 Celsius. Een pomp stuwt het gesmolten zoutmengsel door een bundel pijpen, die verticaal door het reactorvat lopen en daarna door een tussenwarmtewisselaar. Die pijpen binnen het reactorvat zijn thermisch geïsoleerd van het omringende zwaarwater, de moderator. Dankzij een koelsysteem blijft het zwaarwater op een constante temperatuur van 50 Celsius. Het gesmolten zoutmengsel van het primaire systeem geeft in de tussenwarmtewisselaar zijn warmte af aan een commercieel gesmolten zout in het secundaire systeem. De stoomgenerator in het secundaire systeem produceert stoom, die de turbine aandrijft.

Alle splijtingsproducten blijven in oplossing. Ook de vluchtige splijtingsproducten jodium en cesium, maar met uitzondering van het edelgas Xenon, dat altijd veel neutronen absorbeert. Na een periode van 12 jaar krijgt de reactor een nieuw zoutmengsel. De technische levensduur van de reactor is 60 jaar. De lange bedrijfsperiode is mogelijk, omdat de conversiefactor bijna gelijk is aan 1. Met andere woorden: Voor bijna elk atoom, dat splijt, vindt de vorming van een nieuw splijtstofatoom plaats door de vangst van een neutron in een thoriumatoomkern en transmutatie naar uranium-233.

De reactor heeft geen veiligheidsomhulling, omdat de splijtingsproducten na een ongeval in het zout in oplossing blijven en daar niet uit komen. De bronterm van een groot ongeluk is laag.

Stand van de ontwikkeling:

Het ontwerp bestaat alleen nog op papier. Seaborg Technologies heeft aangekondigd, dat het de financiering, een bedrag van acht cijfers in euro’s, van particuliere investeerders binnen heeft. Seaborg Technologies stelt in een verklaring, dat hij het geld, dat afkomstig is van een kleine groep particuliere Deense en Europese investeerders, besteedt voor de aanstelling van vijftig nieuwe medewerkers, voor een laboratorium om de technologische voorsprong op het veld te vergroten, voor het boeken van voortgang in de volgende fase van de wettelijke goedkeuring en voor het realiseren van een ambitieus plan voor de commerciële exploitatie. In de verklaring is het bedrag van de financiering niet bekendgemaakt, maar persbureau Bloomberg raamt het op 20 miljoen euro.

Het is de bedoeling van Seaborg Technologies om in de toekomst de centrales fabrieksmatig te bouwen, zodat massaproductie met een hoge kwaliteit mogelijk is. CUBE-100 komt op de markt in de vorm van kleine, in massa geproduceerde, drijvende kerncentrales voor ontwikkelingslanden en voor regio’s, waar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen problemen geeft. Seaborg werkt nauw samen met regelgevers, scheepswerven en de nucleaire industrie om al in 2025 elektriciteit te produceren. Mogelijk ergens in Zuidoost-Azië.

Nieuws
Borssele had in 2020 topjaar
dinsdag 12 januari 2021

Borssele had in 2020 topjaar

De kerncentrale Borssele produceerde 3,87 miljard kiloWattuur aan elektriciteit in 2020. Ze behaalde een belastingfactor...
Lees verder
EU en VK sloten aparte samenwerkingsovereenkomst kernenergie
dinsdag 05 januari 2021

EU en VK sloten aparte samenwerkingsovereenkomst kernenergie

Brexit betrof ook Euratom. Engeland maakte tot de Brexit deel uit van Euratom, de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie...
Lees verder