{settings.product}

Rubidium-82 (Rb-82) – Positron en – en gammastraler

Zie het artikel met titel: “Nucleair geneeskundige bouwt eigen rubidiumgenerator” in het KernVisie Magazine jaargang 7 nummer 2 van december 2012 (blz 4 – 6) door op de titel te klikken.

Eigenschappen:

Halfwaardetijd: Deels 76 seconden en deels 8,3 uur

Type radioactief verval: Positron– en gammastraling

Bijzonderheden Rubidium-82 (Rb-82) vindt toepassing voor het maken van PET-scans. De radio-isotoop vervalt deels met een halfwaardetijd van 76 seconden en deels met een van 8,3 uur. Voor een PET-scan is alleen de korte halfwaardetijd relevant. Voor hartonderzoek biedt het gebruik van rubidium-82-chloride, voordelen ten opzichte van technetium-99m. Met een gammafoto, die met behulp van technetium-99m is gemaakt, geven verschillen in contrast de relatieve doorbloeding van het hart weer. Als een hart echter egaal slecht is, dan zijn er geen verschillen te zien. Met een gecombineerde PET/CT-scan met Ru-82 krijgt de cardioloog de beste informatie. Met de PET-scanner is de doorbloeding van delen van het hart waar te nemen. In een hybride machine met een CT-scanner bestaat de mogelijkheid direct eventuele vernauwingen van de kransslagader te bekijken. Een compleet regulier hartonderzoek met technetium-99m en een gammacamera duurt zes uur. De scan met rubidium-82 neemt dertig minuten in beslag. De patiënt krijgt het Ru-82 via de generator toegediend. Vlak na het beëindigen van het onderzoek stopt de radiologische belasting. Ook is er minder lichamelijk ongemak bij toepassing van een PET-scan. Bij een hartkatheterisatie wordt een katheter via de lies ingebracht om het preparaat met technetium-99m direct in een kransslagader in te spuiten. De PET-scan is echter een niet-invasieve methode, waarbij de nucleair medicus het radiofarmacon met de isotoop RB-82 in een ader brengt. Naast de grote voordelen voor de patiënt en de cardioloog, die een betere diagnose kan stellen, levert de methode ook financieel besparing op. Betere diagnoses voorkomen onnodige, kostbare ingrepen. De behandeling is veel toegepast in Amerika. Omdat de snelheid van de diagnostiek omhoog gaat, zijn de wachtlijsten korter. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch heeft in Nederland ervaring met de toepassing van rubidium-82.

De radio-isotoop komt uit een computergestuurde rubidium-generator. Dat is een loden kubus, die op een wagentje naast de PET-camera is geplaatst. De nucleair medicus melkt het Rb-82 uit de generator. In de generator zit de moederkern, strontium-82 (Sr-82), dat een halfwaardetijd heeft van 25 dagen en dat door vangst van een elektron in zijn atoomkern naar rubidium-82 vervalt. De productie van Sr-82 gebeurt met een cyclotron, dat protonen versnelt, die botsen met atoomkernen van rubidium-85. Naast Sr-82 komen er bij de kernreactie ook vier neutronen vrij. Het rubidium-82-chloride staat bekend onder de merknamen RUBY-FILL en CardioGen-82.

Nieuws
Nog geen kabinetsbesluit over uitbreiding kerncentrale Borssele met twee eenheden
maandag 05 december 2022

Nog geen kabinetsbesluit over uitbreiding kerncentrale Borssele met twee eenheden

Het besluit om de kerncentrale Borssele met twee eenheden uit te breiden is door de ministerraad aangehouden tot de verg...
Lees verder
NuScale VOYGR SMR wereldwijd gewild, maar de opwekkingskosten lopen op
maandag 28 november 2022

NuScale VOYGR SMR wereldwijd gewild, maar de opwekkingskosten lopen op

De vraag is, of de kleine modulaire reactor (SMR) wel economisch aantrekkelijk is. Er zijn een fors aantal van deze klei...
Lees verder