{settings.product}

Zweedse omwonenden content met eindberging

oktober 2020 -

Een grote procedurele horde voor de realisatie van een eindberging in Zweden is genomen, doordat omwonenden instemmen met haar komst. De eindberging zal nabij de kerncentrale van Forsmark, die ligt in de gemeente Östhammar in de provincie Upsala, verschijnen. Ze komt naast de bestaande opslagfaciliteit en ze bestaat uit een aantal ondergrondse holtes, die op een diepte van 500 meter onder de Baltische zee in rots zijn uitgehouwen. De beide bergingsfaciliteiten zullen niet met elkaar in verbinding staan. Het project vergt een investering van 19 miljard Zweedse kroon (€ 1,8 miljard), zal 1500 banen creëren en zal daarmee een van de grootste infrastructurele projecten in Zweden zijn. De kerncentrale van Forsmark heeft drie eenheden en ligt 140 kilometer ten noorden van Stockholm.

Zweden beschouwt de uitgeputte splijtstofelementen van kerncentrales als radioactief afval. In Oskarshamn, dat 340 km ten zuiden van Stockholm ligt, bevindt zich een kerncentrale met één draaiende eenheid, een tweetal eenheden, die enkele jaren terug zijn stilgelegd, als ook de CLAB-faciliteit voor de tijdelijke opslag van uitgeputte splijtstofelementen. Tevens zal er een faciliteit verschijnen om uitgeputte elementen, die tenminste dertig jaar in opslag zijn geweest, te conditioneren. Dat bestaat uit het bundelen van splijtstofstaven, het aanbrengen om de bundels van achtereenvolgens een gietijzeren en een koperen omhulsel.

De toekomstige eindberging bij Forsmark vindt plaats in boorgaten met een diameter van twee meter en een lengte of diepte van acht meter, waarbij zich bentoniet, een bepaald soort klei, rondom de splijtstofomhulsels bevindt. De eindberging zal plaats bieden aan 6000 bundels . De berging van 200 bundels per jaar is voorzien.

Met de instemming van de omwonenden van Forsmark en het eerdere akkoord van die van Oskarshamn, is de basis voor de Zweedse regering gelegd om een positief besluit te nemen over de conditionering en de eindberging van het langlevend radioactief afval. Naar verwachting zal de realisatie van de faciliteiten rond 2025 starten en zal het tien jaar duren voordat ze klaar zijn. Gedurende de uitvoering zal de Zweedse stralingbeschermingsauthoriteit de vinger aan de pols houden en extra tussentijdse vergunningen verlenen. Die betreffen niet alleen de fase van het proefbedrijf en de normale bedrijfsvoering, maar ook de uiteindelijke sluiting in de verre toekomst.

In Zweden draaien drie kerncentrales met zeven eenheden, die ongeveer 40% van de elektriciteit produceren.

Meer informatie:
https://www.skb.com/news/long-process-nearing-completion/

Terug naar het nieuwsoverzicht