{settings.product}

Spaanse kerncentrale krijgt langere levensduur

mei 2020 -

De kerncentrale Almaraz, die voor een langere levensduur in aanmerking komt, heeft twee eenheden. Ze is gevestigd in het stroomgebied van de Taag, in het westen van Spanje op ruim honderd kilometer afstand van de grens met Portugal. Beide eenheden hebben een drukwaterreactor, die is geleverd door de firma Westinghouse. Almaraz-1 (1011 MWe) begon zijn commerciële bedrijfsfase in september 1983 en Almaraz-2 (1006 MWe) in juli 1984. Aanvankelijk kende Spanje een wettelijke bepaling, die de levensduur van een kerncentrale begrensde tot maximaal 40 jaar. Die beperking is in 1997 losgelaten. De verlenging van de bedrijfsvergunning is sinds 2011 mogelijk telkens met een maximum periode van tien jaar.

De Spaanse vergunningverlener CSN °) heeft onder een aantal voorwaarden de verlenging goedgekeurd van de vergunning van Alvaraz-1 tot november 2027 en van Almaraz-2 tot november 2028. De eigenaars van de centrale, Iberdrola (53%), Endesa (36%) en Naturgy (11%), hadden om een verlenging tot 2028 gevraagd. Het Ministerie van Ecologie en Transitie moet het besluit nog bekrachtigen.

De voorwaarden, die CSN aan de verlenging stelt, liggen op het gebied van de installatie van een paneel buiten de regelzaal om de reactor te kunnen afschakelen, de betere bescherming tegen brand, verbeterde ventilatie en filtratie van de reactorgebouwen, naast een betere ruimtelijke scheiding van elektrische systemen en instrumentatie.

Spanje heeft een viertal kerncentrales met een zevental eenheden in bedrijf. De kerncentrales hebben in totaal een vermogen van 7121 MWe en leverden 21,4% van de opgewekte elektriciteit in 2019.

Meer informatie:
https://jornaleconomico.sapo.pt/en/news/Spanish-nuclear-power-plant-in-Almaraz-authorized-to-operate-until-2028-586165

°) Consejo de Seguridad Nuclear

Terug naar het nieuwsoverzicht