{settings.product}

Sanering Fukushima duurt veertig jaar

maart 2016 -

Het opruimen van de gesmolten splijtstof van de beschadigde kernreactoren Fukushima-Daiichi kan nog tot 2051 duren. Dit laat de eigenaar, Tokyo Electric Power Corporation (TEPCO) weten aan NucNet.

Op dit moment is er nog geen definitieve einddatum bekend voor de ontmanteling van Fukushima-Daiichi, maar eerdere schattingen direct na het incident in maart 2011 gingen er vanuit dat de opruimwerkzaamheden tussen 30 en 40 jaar in beslag zouden nemen. Volgens TEPCO is er gesmolten kernmateriaal aanwezig in de eenheden 1, 2, en 3 van de kernreactor. In eenheid 4 was ten tijde van de aardbeving en daaropvolgende tsunami geen splijtstof aanwezig. De grootste uitdaging is nu het opruimen van de gebruikte splijtstofstaven uit de opslagtanks in de gebouwen en het verwijderen van de gesmolten en gestolde kernen.

Ondergrondse muur

Sinds het incident worstelen autoriteiten en TEPCO met het beheer van besmet water en het naar beneden brengen van de stralingswaardes. De radioactiviteit van het zeewater in de haven direct naast Fukushima Daiichi is inmiddels aanzienlijk afgenomen nadat er een ondoordringbare ondergrondse muur is geplaatst. Volgens het statusrapport dat de Japanse toezichthouder op 4 maart aan de IAEA presenteerde, is het zeemilieu rondom het station verbeterd. Het atoomagentschap heeft de verlaging van de radioactiviteit bevestigd en noemde de gemeten niveaus 'laag en relatief stabiel'.

16 miljard euro

TEPCO had eerder al 1 triljoen yen (8 miljard euro) gereserveerd voor de eerste fase van ontmanteling en herstelwerkzaamheden voor de periode van 2011 tot 2013. In 2013 kondigde het bedrijf aan nog eens 1 triljoen yen te reserveren waarmee het totale budget bestond uit 2 triljoen yen (16 miljard euro)

Publiek opinie

De publieke opinie in Japan blijft volgens TEPCO overwegend negatief ten opzichte van nucleair gerelateerde onderwerpen zoals kernenergie, opslag en eindberging en de eventuele herstart van kerncentrales. Een onlangs gehouden enquête onder de lokale media liet zien dat 30 procent van de ondervraagden vóór de herstart van kerncentrales was terwijl 53 procent tegen stemde en 17 procent geen mening had.

Herstart

TEPCO heeft naast de Fukushima-Daiichi centrale nog twee centrales in beheer: Kashiwazaki Kariwa en Fukushima-Daini. Beide werden gesloten na het incident met Fukushima-Daiichi in 2011. Over de mogelijkheden voor een eventuele herstart van de twee gesloten reactoren liet TEPCO weten 'nog niet klaar te zijn' om omwonenden en stakeholders hierover te benaderen. Wel worden volgens het bedrijf stappen genomen om 'de communicatie te beginnen' met alle stakeholders, toezichthouders en de overheid.

Bron: NucNet

http://www.nucnet.org/all-the-news/2016/03/14/removal-of-spent-fuel-debris-could-last-until-2051-tepco-says

Terug naar het nieuwsoverzicht