{settings.product}

Premiers spreken samenwerking af inzake kernenergie en steunen Sizewell C

oktober 2022 -

Premier Truss van Engeland en Macron van Frankrijk maakten een aantal afspraken over kernenergie in de marge van de oprichtingsbijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap in Praag op 6 oktober 2022. Ze besloten tot een samenwerking met name op het gebied van de innovatie, de ontwikkeling van infrastructuur en deskundigheid van werknemers in de sector. Voorts besloten ze, dat hun regeringen de bouw van de kerncentrale Sizewell C steunen. Ze zeiden te verwachten, dat de direct betrokkenen binnen enkele weken definitief besluiten tot de bouw van de centrale.

Sizewell C bestaat uit twee eenheden met elk een European Pressurized Reactor (EPR) en een vermogen van 1600 MWe. De nieuwe reactoren komen naast de bestaande kernreactor Sizewell B, vlakbij de stad Leiston in Suffolk aan de oostkust van Midden–Engeland. Ze zullen gelijk zijn aan de twee eenheden van Hinkley Point C, die thans in aanbouw zijn. De eerste eenheid van Hinkley Point C zal in 2026 in bedrijf komen na een bouwtijd van acht tot negen jaar. Omdat de bouw van Sizewell C snel kan beginnen na het bouwbesluit en omdat ervaring is opgedaan met de bouw van de beide eenheden van Hinkley Point, zal de eerst eenheid van Sizewell C nog voor 2030 kunnen opstarten. Als de beide eenheden eenmaal in bedrijf zijn, dan zullen ze de elektriciteit voor zes miljoen huishoudens produceren. Het Franse Électricité de France (EdF), het grootste elektriciteitsbedrijf van Europa, heeft een meerderheidsbelang en financiert het project ook.

Het financieringsmodel voor Sizewell C wijkt af van dat van Hinkley Point C. Gekozen is voor het Regulated Asset Base model. Voor de toekomstige kerncentrales in ons land is er een aanbeveling om eventueel ook voor dat financieringsmodel te kiezen.

De Engelse regering maakt zich sterk voor de uitbreiding van het aantal kerncentrales in haar land. Enkele recente openbare uitspraken van regeringsfunctionarissen zijn:
● “Kernenergie speelt absoluut een centrale rol in elke toekomstige energiestrategie van het Verenigd Koninkrijk”;
● “Er is geen mogelijkheid om een netto nulemissie te bereiken of om een intelligente strategie op elektriciteitsgebied te hebben zonder kernenergie”;
● “Kernenergie is een uitstekende optie voor het Verenigd Koninkrijk, omdat het een veilige en welbegrepen vorm van energie is, die niet kwetsbaar is voor geopolitieke gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne en ook omdat de kosten van de stroomproductie goed voorspelbaar zijn”;
● “Deze nieuwe reactor maakt deel uit van onze Britse kernenergie campagne. We zullen weer elk jaar een reactor bouwen. We zullen ze door het hele land heen bouwen. Ten minste acht stuks. Grote en kleine modulaire reactoren. Ik zeg: Ga nucleair, ga grootschalig en ga door met Sizewell C”.

Meer informatie:
https://www.gov.uk/government/news/uk-france-joint-statement-6-october-2022
https://www.edfenergy.com/energy/nuclear-new-build-projects/sizewell-c/news-views/beis-sos-backs-nuclear

Terug naar het nieuwsoverzicht