{settings.product}

Pettens lab voor medische radio-isotopen officieel geopend

december 2023 -

Op 7 december vond de officiële opening plaats van de nieuwe FIELDLAB-faciliteit van NRG|PALLAS in Petten. FIELD-LAB is een uniek laboratorium voor de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen, onder andere voor de behandeling van kanker.  Tezamen met Nederlandse academisch-medische centra en enkele industriële partners richt FIELD-LAB zich op het versnellen en stimuleren van innovatieve projecten op het gebied van nucleaire geneeskunde. Met FIELD-LAB krijgen wetenschappers en andere partijen toegang tot meer medische isotopen voor onderzoek en patiëntenstudies.

De hypermoderne werkruimte vormt een medisch-nucleaire sprong voorwaarts. Ze voldoet aan de allerhoogste veiligheidseisen. De werkomgeving is tevens honderd procent GMP. Dat staat voor Good Manufacturing Practice en het is een internationale standaard voor de veilige productie van geneesmiddelen.

Er lopen reeds verschillende veelbelovende projecten, zoals de humane pilotstudie met radio-actief cisplatine. Dat project heeft ten doel om patiënten te selecteren voor een bij voorbaat succesvolle chemotherapie. Ze krijgen daartoe een eenmalige dosis met radioactief cisplatine, waaraan de radio-isotoop platina-195m (Pt-195m) ˚) ten grondslag ligt. Uit de scans volgt of een behandeling met niet-radioactief cisplatine, dat is met stabiel platina, de tumor succesvol gaat bestrijden. De eerste humane pilotstudie met zes patiënten is in de afrondende fase. Voorafgaande aan het vervolgproject zal de evaluatie van de resultaten plaatsvinden.  

Andere belangrijke projecten betreffen de ontwikkeling van technologieën voor de productie van de medische radio-isotopen lood-212 (Pb-212) en lutetium-177 (Lu-177). De toepassing van Lu-177 voor de behandeling neuro-endocrine tumoren vindt al langer plaats. Nieuw is die voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Lood-212 is een ander veelbelovend radio-isotoop. Die isotoop biedt zicht op een effectieve alfatherapie tegen kanker. De implementatie van de productieprocessen in het FIELD-LAB voor lutetium-177 en lood-212 zal in de loop van 2024 gebeuren.

Een groot aantal gasten uit de academisch-medische wereld en klanten uit binnen– en buitenland hebben de opening luister bijgezet. De Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Esther Rommel, verzorgde de openingshandeling. Vervolgens gaf Maarten van der Weijden, Olympisch en wereldkampioen open water zwemmen, een inspirerende lezing. Hij overleefde leukemie, ook wel bloedkanker genoemd. Maarten benadrukte, dat om een droom te laten uitkomen zowel doorzettingsvermogen, als een dosis geluk nodig is. De droom was een olympische medaille. De kans daarop was niet groot, maar door grote inzet, doorzettingsvermogen en wat geluk, kon hij hem te realiseren. Precies hetzelfde geldt voor het onderzoek naar de medische radio-isotopen voor de behandeling van kanker.

Na de lezing kregen de gasten in kleine groepen de mogelijkheid een kijkje te nemen in het spiksplinternieuwe FIELD-LAB. Het is een unieke faciliteit, die zeker zal bijdragen aan het nog verder verbeteren van de internationaal vooraanstaande positie van het Nederlandse medisch-nucleaire kankeronderzoek.

Meer informatie:
https://www.nrg.eu/nieuws/opening-field-lab
https://www.advancingnuclearmedicine.com/nl/field-lab

˚) Pt-195m: Metastabiele toestand van platina-195

Terug naar het nieuwsoverzicht