{settings.product}

Oud-directeur Greenpeace: Kernenergie moet vanwege klimaatverandering

november 2015 -

Stephen Tindale, oud-directeur Greenpeace: "Kernenergie, onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering"

Stephen Tindale is CEO van de Alvin Weinberg Foundation en voormalig Executive Director van Greenpeace UK legt uit waarom  kernenergie een noodzakelijk middel is in de strijd tegen de klimaatverandering..

Tindale spendeerde twintig jaar aan campagnes tegen kernenergie maar halverwege 2005 begon hij zich te realiseren hoe ernstig de klimaatcrisis was en raakte hij overtuigd dat milieuactivisten hun weerstand tegen bepaalde technologieën moesten herzien. Voor Tindale kwam het keerpunt in de zomer van 2005 toen de Siberische permafrost bodem voor het eerst smolt. "Ik zag dat het allemaal heel serieus was en begon te twijfelen aan mijn anti-kernenergie houding. Ik werkte op dat moment voor Greenpeace en kon mijn standpunt ten opzichte van kernenergie niet wijzigen zolang ik voor hen werkte, maar ik stopte in 2007. Toen besloot ik dat ik het, als prominente antinucleaire campagnevoerder, verplicht was om mijn ongelijk toe te geven en te zeggen dat kernenergie een onderdeel is van de oplossing."

Volgens Tindale is het de vraag welke energiebron als eerste uitgefaseerd moet worden en voor mensen die zich zorgen maken over de klimaatverandering is dat meestal eerst kolen. "Zelfs als je honderd procent renewable energiebronnen wil gebruiken, en niet iedereen wil dat, dan zou dat tientallen jaren duren voordat we zo ver zijn. Zestig tot zeventig jaar minimaal. Kernenergie is een koolstof arme energiebron die deze decennia kan overbruggen." Hij voegt daaraan toe dat kernenergie slechts een deel is van de oplossing en stelt dat "het voeren van een stammenstrijd tussen de verschillende technologieën een van de grote tekortkomingen is bij de strijd tegen klimaatverandering."  Hij benadrukt dat alle lage-koolstof opties nodig zijn: kernenergie, renewables, ondergrondse opslag en energiebesparing. "We moeten accepteren dat het niet een kwestie is van kiezen maar een kwestie van 'alle bovenstaande opties zijn juist."

Stephen Tindale werd geïnterviewd in het kader van de campagne Nuclear for Climate, een initiatief van de Franse, Amerikaanse en Europese Nucleaire Verenigingen (SFEN, ANS en ENS) hierbij ondersteund door FORATOM. De campagne verenigt meer dan vijfhonderd wetenschappers van over de hele wereld en wordt gedragen door veertig regionale, nationale en internationale organisaties.

Het interview met Stephen Tindale is te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Cc4L7D1_hKg&feature=youtu.be

Bron FORATOM: http://www.foratom.org/newsfeeds/375-nuclear-an-important-part-of-climate-change-mitigation-way-forward-says-former-greenpeace-uk.html

Terug naar het nieuwsoverzicht