{settings.product}

Nieuwe Engelse kerncentrale gaat door

maart 2016 -

Het nucleaire Hinkley Point C-project in Groot-Brittannië gaat 'duidelijk en onvoorwaardelijk' van start met een definitieve besluit voor investering begin mei. Dit liet EDF Energy chief executive officer Vincent de Rivaz een parlementaire commissie in Londen weten.

In een verklaring aan het Britse committee voor Energy and Climate Change verklaarde De Rivaz: "Het project gaat van start omdat we de expertise hebben, de leveringsketen en onze vaste partners van CGN (China General Nuclear). We hebben vertrouwen in dit project en in de EPR-technologie." Na een uitdrukkelijk verzoek van de parlementsleden om een datum te geven voor het definitieve investeringsbesluit voor de bouw van twee EPR-unit, kon De Rivaz geen uitsluitsel geven, maar volgens de Franse minister van economische zaken, Emmanuel Macron, zal dat begin mei zijn. Volgens De Rivaz werkt EDF aan een waarborg voor de financiele situatie van de hele groep in de komende tien jaar. Hij zei dat EDF op dit moment al 3 miljard euro in Hinkley Point C heeft geinvesteerd maar daarnaast ook voor enorme investeringen staat voor onder meer de bestaande kerncentrales in Frankrijk en overzeese projecten. Hij bevestigde dat de totale bouwkosten bij Hinkley Point 20 miljard euro bedragen.

EDF bevindt zich in het laatste stadium van onderhandelingen met de Franse overheid als grootste aandeelhouder en dit is waarom Macron begin mei als datum voor het definitieve besluit kon voorstellen. De Rivaz: "Het is een complex onderwerp. Iedereen doet zijn uiterste best om het mogelijk te maken. Het project heeft de volle ondersteuning van de Franse en Britse overheden." Hij zei dat de oplossingen die worden besproken gaan tussen de Franse overheid en EDF en dat het geen consequenties zal hebben voor de Britse belastingbetaler. Hij kon geen details geven over de gesprekken, maar zei dat onderwerpen zoals kapitaal, dividenden en het afstoten van niet-strategische bedrijfsmiddelen aan de orde kwamen. "De oplossingen dienen de zekerstelling van de toekomst van EDF zodat we door kunnen gaan met Hinkley Point." Op de vraag of het contract for difference (CfD) voor Hinkley Point een eerlijke prijsovereenkomst was, antwoordde De Rivaz dat de CfD zowel in Groot-Brittannië als in Brussel kritisch was bekeken. De CfD is volgens hem in overeenstemming met de behoefte om investeerders aan te trekken in een wereld waar belastingbetalers niet aan de bouw van kerncentrales willen bijdragen.

De CfD ofwel strike price/uitoefenprijs is een garantie afgegeven door de Britse overheid aan EDF Energy voor de prijs van elektriciteit die in de geplande reactoren zal worden opgewekt. De prijs is vastgesteld op 117 euro per megawatt-uur, meer dan twee keer de huidige groothandelsprijs voor Britse stroom. Deze prijs wordt gegarandeerd voor 35 jaar nadat de reactoren in bedrijf zijn genomen en stijgt met het niveau van inflatie. Het zou verlaagd kunnen worden tot 114 euro als EDF akkoord gaat met de bouw van een tweede kerncentrale bij Sizewell C in Suffolk. Zhu Minhong, general director van de Britse nucleaire projecten bij CGN zei dat CGN volledig achter Hinkley Point C staat. "We hebben een enorme vooruitgang geboekt en de besprekingen zijn bijna afgerond. Van de zijde van CGN kunnen we met vertrouwen zeggen dat dit project van start gaat."

Bron: NucNet - David Dalton - http://bit.ly/1T6607e

Terug naar het nieuwsoverzicht