{settings.product}

Merz belooft Macron kernenergie niet meer te dwarsbomen in EU; Denen heroverwegen toepassing

juni 2025 -

Bondskanselier Merz bracht kort na zijn aantreden een bezoek aan president Macron. Bij die gelegenheid spraken de beide heren onder andere over de energievoorziening. Ze kwamen overeen, dat de beide landen hun energiebeleid op elkaar zullen afstemmen. De uitgangspunten zijn klimaatneutraliteit, concurrentievermogen en soevereiniteit. Daarenboven gelden de principes van technologische neutraliteit en het in EU-kader gelijkwaardig behandelen van alle energiebronnen, die weinig CO2 uitstoten. Tijdens hun bespreking deed bondskanselier Merz aan president Macron de toezegging, dat de nieuwe Duitse regering niet langer bezwaar zal maken tegen een gelijkwaardige behandeling in de Europese regelgeving van kernenergie en duurzame energie. Tot nu toe waren de beide landen het grondig met elkaar oneens over het al dan niet in Europees verband bevorderen van de toepassing van kernenergie om de CO2-doelstellingen te halen. De controverse heeft de aanpak van het klimaatprobleem door de Europese landen vertraagd. De tegemoetkoming van bondskanselier Merz is een teken, dat Duitsland toenadering zoekt tot Frankrijk.

Voorts lijkt er beweging te zitten in de rigide opstelling van Denemarken met betrekking tot de toepassing van kernenergie. Veertig jaar geleden nam het Deense parlement een resolutie aan om geen kerncentrales te bouwen in het land. Thans is er een meerderheid van twee derde van de parlementsleden om te onderzoeken, of het mogelijke gebruik van kernenergie de voorzieningszekerheid verhoogt. Het onderzoek zal in 2026 gereed zijn. Het betekent, dat Denemarken overweegt om het verbod op kernenergie op te heffen. De minister van Energie van Denemarken sprak al van een belangrijke politieke verschuiving. Ook zei hij, dat je een elektriciteitsvoorziening niet kunt baseren op enkel duurzame energiebronnen.

België en Zweden namen eerder al afstand van hun plan om de kernenergie uit te faseren. Dat betekent, dat Oostenrijk waarschijnlijk straks het enige land binnen de Europese Unie is, dat de toepassing van kernenergie principieel afwijst.

Meer informatie:
https://www.reuters.com/business/energy/berlin-paris-overcome-rift-over-nuclear-energy-french-official-says-2025-05-19/
https://www.reuters.com/business/energy/denmark-is-considering-lifting-40-year-old-nuclear-power-ban-minister-says-2025-05-14/

Terug naar het nieuwsoverzicht