{settings.product}

Klimaatdoelen onhaalbaar zonder kernenergie

mei 2016 -

De wereld beweegt zich steeds verder af van zijn doelstellingen met betrekking tot broeikasgasvermindering. Kernenergie moet behouden blijven en uitbreiden om een zinvolle vooruitgang te boeken.

Dit was de bondige boodschap van de energie- en milieudeskundigen op de jaarlijkse vergadering van het Nuclear Energy Institute (NEI) afgelopen mei. In de laatste 25 jaar – ondanks intensieve internationale inspanningen –  hebben wij het gat niet kunnen dichten tussen onze carbon foot print en waar wij moeten zijn. Het lijkt er niet op dat wij veel vooruitgang boeken”, aldus Lawrence Makovich, Vicepresident en Senior Advisor voor Global Power bij IHS CERA (Information Handling Services - Cambridge Energy Research Associates, een adviesbureau dat overheden en bedrijven adviseert op het gebied van energiemarkten, geopolitiek, industriële trends en strategieën). Makovich leidde de urenlange paneldiscussie over de dreiging van een klimaatverandering. Hij liet grafieken zien die de carbon footprints van de energiesectoren van diverse landen toonden en van de wereld als geheel in relatie tot de richting die we moeten gaan om de doelstellingen van de emissiesvermindering te halen.

“De wereld beweegt zich af van de koolstofdoelstelling, die zij juist moet bereiken.”

De elektrische sector neemt ongeveer één derde van de wereldwijde koolstofemissies voor zijn rekening. Kernenergie voorziet in 63 percent van de koolstof-vrije elektriciteit, die in de Verenigde Staten produceert en 32 procent wereldwijd. “Kernenergie is absoluut een deel van een moeilijk haalbare oplossing”, verklaarde Doug Vine, senior energy fellow bij het centrum voor Climate and Energy Solutions. “Wij moeten werkelijk gaan denken aan het handhaven van nucleaire middelen.” De panelleden merkten op dat de emissies van de elektriciteitssector in Californië en Vermont zijn gestegen, mede door de vervroegde ‘pensionering’ van kerncentrales in die staten in de laatste jaren. De emissieafnames door de groei van hernieuwbare energiebronnen konden die niet compenseren. De vroegere Environmental Protection Agency Administrator Christine Todd Whitman zei dat kernenergie een voor de hand liggende optie is waar consensus mogelijk is bij energie- en milieubeleidsvorming. De 99 kerncentrales in dertig landen zijn bevorderen de economie. Ze voorzien in tienduizenden goed betalende banen, terwijl ze volgens Whitman de lucht schoonhouden voor mensen, die ademhalingsproblemen hebben. Vine zei ‘zeer verrast’ te zijn dat steeds meer milieuorganisaties kernenergie niet steunen. “Want het is overduidelijk dat kernenergie koolstofvrij is”, voegde hij toe.

Jay Faison, de oprichter en chief executive officer van ClearPath, spoorde de meer dan achthonderd aanwezigen aan om de nationale milieuorganisaties te benaderen en een beroep op hen te doen om kernenergie als technologie te steunen om de dreiging van klimaatverandering aan te pakken. De Verenigde Staten hebben het grootste kernenergieprogramma ter wereld. “Wij kunnen dit onderwerp niet zonder de Verenigde Staten oplossen. Kernenergie is, als wij aan alle hendels zouden kunnen trekken, de belangrijkste hendel”, aldus Faison. “Ons land is altijd de grote vernieuwer geweest. Wij kunnen dit voor elkaar krijgen.”

Bron: http://www.nei.org/News-Media

Terug naar het nieuwsoverzicht