{settings.product}

IAEA's rol bij nucleaire veiligheid sterker

april 2016 -

De IAEA zal de voortrekkersrol blijven spelen als mondiaal platform voor het versterken van nucleaire veiligheid en lidstaten zouden steeds meer gebruik van zijn services moeten maken. Dit zei director general Yukiya Amano tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in Washington op 1 april.

“Met 168 lidstaten heeft de IAEA het mondiale bereik en de technische expertise om als effectief nucleair veiligheidsplatform te dienen”, zei Amano. “Door nauw samen te werken met experts en internationale partners zal de IAEA doorgaan met het leveren van tastbare verbeteringen op het gebied van nucleaire veiligheid.” Vanaf 2010 heeft het atoomagentschap meer dan 10.000 mensen getraind die werkzaam zijn in de nucleaire veiligheid, waaronder politie en douane. De IAEA heeft meer dan 3.000 instrumenten voor de detectie van nucleair en ander radioactief materiaal verstrekt en heeft meer dan 60 adviesmissies uitgevoerd om de landen te helpen bij het verhogen van hun nationale nucleaire veiligheidsbeleid. Amano benadrukte ook het belang van de mondiale ‘Incident and Trafficking Database’ van de IAEA waarvan inmiddels 133 landen gebruik hebben gemaakt voor de melding van gevallen van illegale handel en niet-geautoriseerde activiteiten waarbij radioactief materiaal betrokken was. Bijna 3.000 van dergelijke incidenten zijn gemeld vanaf de inwerkingtreding van de database in 1995. “Landen zouden beter gebruik moeten maken van deze database en alle relevante zaken moeten melden om beter begrip te krijgen van de omvang van het probleem”, voegde Amano toe. Hij wees ook op de capaciteit van de IAEA om te reageren in geval van nood. Dan treedt het ‘Incident and Emergency Centre’ in werking: “Binnen enkele minuten nadat een land bij de IAEA melding heeft gemaakt van een nucleair veiligheidsgerelateerd ongeluk kunnen we nucleaire veiligheidsexperts sturen, stralingsteams om metingen te verrichten, medische hulp bieden en nucleair forensisch onderzoek organiseren.”

Inwerkingtreding van belangrijke nucleaire veiligheids-amendement

Het Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material (CPPNM), is nu de enige juridisch bindende internationale overeenkomst op het gebied van fysieke bescherming van nucleair materiaal. In 2005 namen de deelnemers van de CPPNM het amendement aan om de reikwijdte van de eerste Convention te vergroten. Toen werden ook nucleaire faciliteiten en nucleaire materiaal voor binnenlands gebruik meegenomen. Nu is alleen nog het akkoord van slechts twee landen nodig om het amendement definitief van kracht te laten zijn. Binnen het amendement accepteren landen nieuwe verplichtingen om informatie over (bedreigingen van) sabotage te delen. Amano wil partijen samenbrengen en manieren vinden om dergelijke informatie te delen, het proces te verbeteren en tegelijkertijd de vertrouwelijkheid van de partijen te waarborgen. Daartoe zal hij jaarlijkse bijeenkomsten organiseren van nationale Points of Contact for the Convention naast periodieke Review Conferences.”

Amano deed deze toezeggingen tijdens de vierde en laatste Nuclear Security Summit die op 1 en 2 april in Washington werd gehouden. De Nuclear Security Summit is een top waar op het hoogste niveau wordt overlegd over de beveiliging van nucleair materialen voorkomen van nucleair terrorisme. De eerste top werd in Washington gehouden in 2010, gevolgd door summits in Seoul, Zuid-Korea in 2010 en in Den Haag in 2014.

Bron: IAEA - http://bit.ly/25IcgqK

Terug naar het nieuwsoverzicht