{settings.product}

Kerncentrale nabij Fukushima krijgt levensduur van 60 jaar

november 2018 -

De kerncentrale Tokai-2, die aan de oostkust van Japan ten zuiden van Fukushima ligt, kreeg vergunning om 60 jaar in bedrijf te blijven. Dat is tot het jaar 2038. Tokai-2, die in 1978 opstartte, is – net als de eenheden van Fukushima – een kokendwaterreactor van General Electric met een vermogen van 1060 MWe. In Japan geldt standaard een levensduur van kernreactoren van 40 jaar. Een herziening van de regelgeving maakt het mogelijk om de levensduur tot 60 jaar te verlengen. Een drietal drukwaterreactoren, te weten Takahama-1 en -2, als ook Mihama-3 gingen Tokai-2 voor. Tokai-2 ligt stil sinds het ongeluk van Fukushima op 11 maart 2011. Om de reactor weer te op te starten is, naast de uitvoering van een verbeterplan, de instemming van de plaatselijke gemeenten nodig. Het verbeterplan, dat US$ 1,6 miljard kost, omvat onder andere de bouw van een 1,7 kilometer lange en 17 meter hoge muur, die tsunami’s kan weerstaan. Ter vergelijking: De vloedgolf van Fukushima was 5,4 meter hoog.
Na de tsunami van 2011 schakelde Tokai-2 zichzelf automatisch af. Het nucleaire deel liep geen schade op. Wel verloor de eenheid een van zijn drie noodstroomdiesels. Tokai-2 is de vijftiende reactor in Japan, die sinds 2011 toestemming kreeg om zijn bedrijfsvoering te hervatten.
Tokai-1 is een gasgrafietreactor van het type Magnox, die in 1998 definitief is stilgelegd in afwachting van ontmanteling. 

Meer informatie: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Tokai-2-cleared-for-extended-operation

Terug naar het nieuwsoverzicht