{settings.product}

's Werelds eerste EPR in bedrijf in China

juni 2018 -

China heeft ’s werelds eerste EPR, de Europese drukwaterreactor van de derde generatie, in bedrijf genomen. Als moment van inbedrijfneming geldt dat een zichzelf onderhoudende kernsplijtingsreactie in de reactorkern plaatsvindt. De vestigingsplaats van de kerncentrale is Taishan, in de provincie Guangdong in het zuiden van het land. Taishan-2 zal in 2019 in bedrijf gaan.

EPR is de afkorting van European Pressurized water Reactor. De EPR is in samenwerking ontwikkeld door de Franse firma Framatome en de Duitse firma Siemens. De reactor heeft een elektrisch vermogen van 1650 MWe en bezit passieve veiligheidseigenschappen. In Europa zijn een tweetal EPRs in aanbouw, te weten in Finland Olkiluoto-3 sinds september 2005 en in Frankrijk Flamanville-3 sinds december 2007. De bouw in Finland en Frankrijk heeft veel vertraging ondervonden als gevolg van een combinatie van factoren, inclusief een strenge handhaving van de veiligheidseisen.

De Chinese EPR is voor 51 % eigendom van CGN, China General Nuclear Power Corporation, voor 30% van EdF, Electricité de France en voor 19% van een plaatselijk Chinees elektriciteitsbedrijf.

De Engelse regering gaf afgelopen september aan het consortium van CGN en EdF groen licht voor de bouw van een EPR. Dat is Hinkley Point-3, in het zuidwesten van Engeland. Voorts loopt in Engeland de voorbereiding van de bouw van Sizewell-C, eveneens een EPR.

 

Meer informatie: http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30347178

 

Meer nucleair nieuws in het nieuwsarchief en de nieuwsberichten van Nucleair Nederland

Terug naar het nieuwsoverzicht