{settings.product}

Russische drijvende kerncentrale aangeland voor beladen

mei 2018 -

De eerste Russische drijvende kerncentrale is in de haven van Moermansk aangekomen voor het beladen van haar eerste kern. De centrale, genaamd Akademik Lomonosov, is gebouwd in Sint Petersburg en is zonder splijtstof versleept naar Moermansk. Na beladen gaat zij volgend jaar zomer naar Pevek, de meest noordelijke haven van Rusland, in het district Tsjoekotka in het Noordoosten van het land ongeveer 350 km ten Noorden van de poolcirkel. De inbedrijfneming staat gepland voor het najaar van 2019. Voorlopig is de Akademik Lomonosov de enige drijvende kerncentrale op aarde. Het is echter de eerste van een serie drijvende kerncentrales. De centrale heeft twee drukwaterreactoren, die elk 35 MWe leveren. De centrale zal de eerste eenheid van de kerncentrale Bilibino vervangen, die december 2018 sluit. De overige drie eenheden van Bilibino sluiten in december 2021. De centrale Bilibino heeft een vermogen van in totaal 48 MW, geen veiligheidsomhullingen, levert naast elektriciteit ook stadsverwarming en lijkt qua type wel op de RBMK, het Tsjernobyl-type.

‘s Werelds allereerste drijvende kerncentrale was de Amerikaanse Sturgis, die een vermogen had van 10 MWe en die tussen 1968 en 1975 elektriciteit leverde aan de Panamakanaalzone.

 

Meer informatie: https://www.nucnet.org/all-the-news/2018/05/21/russia-s-floating-nuclear-plant-arrives-in-murmansk-for-fuelling

Terug naar het nieuwsoverzicht