{settings.product}

Tjechië en Slowakije gaan voor kernenergie

juni 2017 -

Tsjechië (33% kernenergie) en Slowakije (55% kernenergie) zien kernenergie als de basis voor hun toekomstige energiemix. Maar de bouw van nieuwe reactoren in beide landen kampt met financiële problemen door de lage stroomprijs.

Tsjechië wil steenkool vervangen door kernenergie als grootste stroombron. Het aandeel zou moeten stijgen van de huidige 33 procent naar 45 tot 50 procent in de komende 23 jaar. Een nieuwe reactor is gepland voor de kerncentrale in Dukovany (Tsjechië) waar de huidige reactoren in 2037 zullen sluiten.

In Slowakije is 55 procent van de stroom afkomstig van kerncentrales. Dit betekent dat het land mondiaal behoort tot de landen met het hoogste aandeel kernenergie in de energiemix.

“Slowakije zal altijd streven naar de verdere ontwikkeling van kernenergie”, zei de Slowaakse premier Robert Fico in Praag tijdens de plenaire vergadering van het European Nuclear Energy Forum (ENEF). Zijn Tsjechische college, Bohuslav Sobotka, was het ermee eens dat kernenergie de juiste optie is binnen de energiemix. “Kernenergie brengt stabiliteit, niet alleen voor de leveringszekerheid maar ook richting de lange termijn zelfvoorzienendheid van energie”, aldus Sobotka die er moeite mee heeft dat de keuze voor kernenergie ideologisch lijkt bepaald. Op dit moment zijn er twee nieuwe reactoren in aanbouw bij de kerncentrale van Mochovce en een nieuwe reactor staat gepland in Jaslovské Bohunice. Het project staat al in de steigers maar de huidige economische condities zijn niet ideaal vanwege de lage elektriciteitsprijs. Het is de economie die kernenergie om zeep helpt omdat die verstoord is door subsidies voor renewables.

http://bit.ly/2s6YL5y

Terug naar het nieuwsoverzicht