{settings.product}

Finse groenen pro kernenergie

april 2017 -

Vier kandidaten van de Groene Partij in Finland hebben opgeroepen om de al jaren durende oppositie tegen kernenergie binnen de partij op te geven. Ze gaven aan dat het huidige ‘bio-energiebeleid’ van de overheid een ramp is voor zowel het klimaat als de Finse natuur. “We moeten nu van de CO2 af in de atmosfeer, niet pas over 50 jaar. Stoppen met fossiele bronnen is het allerbelangrijkste doel.”

 

De vier kandidaten, Jakke Makela, Tuomo Liljenback, Markus Norrgran en Heidi Niskanen, merkten ook op dat ongeveer een derde van alle leden van de Groene Partij nu al kernenergie, zij het onder bepaalde voorwaarden, zou accepteren. En het wordt tijd voor het voeren van een open discussie, ondanks het feit dat het om een onderwerp gaat dat de meningen uiteendrijft. Het is volgens hen een zaak die de Groene Partij niet zal splijten omdat het vasthoudt aan de kernwaarden van de partij: “Verantwoordelijk te zijn voor het milieu en de toekomst, vrijheid voor allen en zorg voor anderen.” Ze zeiden nadrukkelijk dat de interpretatie van de ‘Groene basis’, moderne en mogelijk meer economische nucleaire technologieën, zoals kleine reactoren niet uitsluit.

 

Ongeveer een derde van de Finse stroom wordt met vier kerncentrales opgewekt met een nieuwe centrale in aanbouw in Fennovoima. Naar verwachting wordt deze centrale in 2025 in bedrijf genomen. Het Russische staatsbedrijf Rosatom heeft een aandeel van 34 procent in het project. Hoewel de Russische deelname gevoelig ligt, volgt de keuze voor de bouw van een CO2-emissievrije kerncentrale uit de wens om zo snel mogelijk van fossiele bronnen af te komen. De ommezwaai binnen de Groene Partij is belangrijk. De partij heeft 12 procent van de stemmen gekregen met een derde in een aantal grote steden waaronder Helsinki.

 

http://bit.ly/2o2O7y5

Terug naar het nieuwsoverzicht