{settings.product}

Arabische samenwerking op kernenergiegebied

april 2017 -

Jordanië en Saudi-Arabië timmeren flink aan de weg op het gebied van de kerntechniek. Onlangs ondertekenden zij een overeenkomst voor de samenwerking bij uraniumexploratie en de uitvoering van een haalbaarheidsstudie voor de bouw van twee kleine modulaire reactoren (SMR) in Jordanië. Saudi-Arabië werkt op kernenergiegebied al samen met China en Zuid-Korea. Jordanië met Rusland voor de bouw van twee drukwaterreactoren van het type VVER.

 

De overeenkomst tussen beide Arabische landen was het resultaat van een ontmoeting tussen de Saudische koning Salman en koning Abdullah II van Jordanië eind maart in Amman. In een verklaring van de King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (KA-CARE) staat dat in de overeenkomst de exploratie en het mijnen van uranium in centraal Jordanië is opgenomen. Daarnaast komt er een haalbaarheidsstudie voor de bouw van twee SMRs in Jordanië voor de productie van stroom en ontzilting van water.

 

Saudi-Arabië en Jordanië ondertekenden eerder al een nucleaire samenwerkingsovereenkomst met het oog op fundamenteel en toegepast onderzoek voor nucleaire technologie. Hoewel het kernenergieprogramma van Saudi-Arabië nog in de kinderschoenen staat, heeft het koninkrijk plannen voor de bouw van zestien reactoren voor de komende twintig jaar. Eind 2015 werden de contracten ondertekend tussen KA-CARE en het Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI) voor de ontwikkeling van KAERI's SMART (System-integrated Modular Advanced Reactor), een 330 MWt (100 MWe) drukwaterreactor met geïntegreerde stoomgeneratoren en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. China en Saudi-Arabië hebben ook een overeenkomst getekend voor een haalbaarheidsstudie voor de bouw van een hoge temperatuur gasgekoelde reactor (HTGR) in Saudi-Arabië. Rusland en Jordanië werken samen voor de ontwikkeling van twee 1.000 MWe VVER-eenheden in centraal Jordanië. De resultaten van een haalbaarheidsstudie hiervoor verschijnen binnen een paar maanden.

 

World Nuclear News - http://bit.ly/2nMf0VH

Terug naar het nieuwsoverzicht