{settings.product}

Finse aanvragen vergunningen eindberging en langere levensduur Russische reactoren

maart 2022 -

Loviisa heeft twee Russische drukwaterreactoren van het type VVER-440. Het zijn twinreactoren. Dat wil zeggen, dat ze bepaalde voorzieningen gemeenschappelijk hebben. Elke eenheid levert 440 MWe. Ze zijn sinds 1977 en 1981 in bedrijf. Hun vergunningen lopen echter in 2027 respectievelijk 2030 af. De eigenaar van de kerncentrale, Fortum ˚), heeft daarom besloten om een vergunning voor de verlenging van de levensduur tot eind 2050 aan te vragen. Fortum bouwde naast de kerncentrale ook een eindberging voor Laag Actief Vast Afval (LAVA) en Middel Actief Vast Afval (MAVA). Die eindberging is gereed en daarom vroeg Fortum ook een vergunning aan om die eindberging in gebruik te mogen nemen en te mogen bedrijven tot eind 2090. Na dat jaar zal Fortum de eindberging hermetisch afsluiten.

Voor de levensduurverlenging is een renovatie van de beide eenheden voorzien. Daarvoor heeft Fortum een bedrag van € 1 miljard beschikbaar. Tot nu toe gaf Fortum voor renovatie van deze reactoren in totaal al € 325 miljoen uit. Fortum verwacht, dat de afhandeling van de vergunningaanvragen een jaar in beslag zal nemen.

Voor de bouw van de beide Finse VVER-eenheden is ook westerse technologie van de firma Siemens toegepast. Onder andere voor de instrumentatie en de regelapparatuur.

Naast de Finse draaien er nog een aantal kerncentrales met reactoren van het type VVER-440 buiten Rusland. Het zijn allemaal twinreactoren. Namelijk PAKS-1 tot -4 in Hongarije, Mochovce-1 en -2 in Slowakije, Dukovany-1 tot -4 in Tsjechië, alsook Rivno-1 en -2 in het noordwesten van Oekraïne.

Russische drukwaterreactoren verschillen in enkele opzichten van de westerse. Zo zijn de componenten van de Russische reactoren in de regel zwaarder uitgevoerd, zijn horizontale in plaats van verticale stoomgeneratoren geïnstalleerd en zijn de splijtstofelementen zeshoekig in plaats van vierkant.

Meer informatie:
https://www.fortum.com/media/2022/03/fortum-apply-new-operating-licence-loviisa-nuclear-power-plant

˚) Voluit heet het bedrijf: Fortum Power and Heat Oy

Terug naar het nieuwsoverzicht