{settings.product}

EU zet innovatieve kerncentraleontwikkeling voort

februari 2016 -

Een werkgroep van de EU-ministerraad heeft de deelname van de European Atomic Energy Community (Euratom) in het Generation IV International Forum (GIF) verlengd met nog eens tien jaar. Het definitieve akkoord van dit besluit door de gehele ministerraad wordt op korte termijn verwacht.

De werkgroep publiceerde de aanbeveling voor verlenging van Euratoms deelname in GIF tot 29 januari 2026. Foratom, de Europese vereniging voor de nucleaire industrie verwelkomde de stap onlangs in een statement. Het initiatief voor de vorming van GIF startte in 2000 en kreeg formeel vorm halverwege 2001. Het internationale collectief bevat vertegenwoordigingen van 13 landen zijn vertegenwoordigd met een belangrijk nucleair programma. Alle deelnemende landen onderschrijven het belang van het GIF voor de toekomst en hebben zich dan ook gecommitteerd aan de ontwikkeling van de volgende generatie nucleaire technologie. De Verenigde Staten vormen de trekker van het forum waar verder ook Argentinië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Japan, Rusland, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Zwitserland en het VK lid zijn,  tezamen met de EU (dat via Euratom in 2003 toetrad).

Zes innovatieve reactoren

Het GIF onderscheidt zes geavanceerde innovatieve reactorsystemen die de grootste kans hebben op slagen. Het betreft de natriumgekoelde snelle reactor (SFR), de loodgekoelde snelle reactor, de zeer hoge temperatuur reactor (VHTR), de gesmoltenzoutreactor (MSR), de gasgekoelde snelle reactor (GFR) en de superkritische watergekoelde reactoren (SCWR). Foratom benadrukt dat op dit moment de Europese nucleaire onderzoeksconsortia bezig zijn met het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw van vier demonstratiereacotoren waarbij van drie van de zes aangewezen technologieën gebruik wordt gemaakt. Dit zijn: de Astrid prototype natrium gekoelde snelle reactor (SFR) in Frankrijk, De Allegro gasgekoelde snelle reactor (GFR) in Tsjechië, Hongarije of Slowakije, de Alfred loodgekoelde snelle reactor (LFR)  in Roemenië en de Myrrha loodbismutgekoelde multipurpose reactor die op dit moment in België wordt gebouwd.

325 miljard investering

De projecten Allegro en Myrrha staan op een lijst van belangrijkste investeringen voor de EU en maken deel uit van een 315 miljard investeringsplan dat EU-president Jean-Claude Junker in februari lanceerde. De GIF-raamwerkovereenkomst die in 2005 werd vastgelegd, werd in februari voor nog eens tien jaar verlengd. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor doorlopende samenwerking tussen de participerende landen. In juni ondertekende ook Rusland voor een verlenging van tien jaar voor deelname aan GIF.

Bron: World Nuclear News - http://www.world-nuclear-news.org/NP-Euratom-to-continue-participation-in-GIF-0802165.html

 

Terug naar het nieuwsoverzicht