{settings.product}

Drie potentiële leveranciers voor Borssele offreerden ook voor Dukovany in Tsjechië

november 2023 -

De drie leveranciers, die door de regering zijn uitgenodigd om offertes te maken voor de uitbreiding van de kerncentrale in Borssele met twee eenheden van ongeveer 1000 MWe, hebben ook geoffreerd voor de vijfde eenheid in Dukovany (Tsjechië). Het betreft de Franse EdF, het Canadees/Amerikaanse Westinghouse en de Koreaanse KHNP. Hun biedingen voor Dukovany–5 zijn definitief. Daarnaast brachten ze indicatieve offertes uit voor nog drie drukwaterreactoren. Namelijk voor Dukovany–6 en voor twee extra eenheden in Temelin. Alle drie de reactorleveranciers oriënteren zich op een samenwerking met de Tsjechische industrie. De uitnodiging om offertes op te stellen stamt uit maart 2022. De planning voor Dukovany–5 is erop gericht om in 2029 te starten met de bouw en om de eenheid in 2036 in bedrijf te nemen.

Westinghouse, dat voor dit project samenwerkt met ingenieursbureau Bechtel, bracht in zijn persbericht de jarenlange goede samenwerking met Tsjechische nucleaire instellingen op. Bovendien ook dat Polen en Bulgarije de firma Westinghouse reeds selecteerden voor de bouw van een kerncentrale. De desbetreffende reactor is de AP 1000, die ongeveer 1100 MWe levert.

EdF zal voor Dukovany–5 samenwerken met Framatome, die de EPR mee hielp ontwikkelen en met de Franse turbinebouwer, die de grote turbine Arabelle levert. EdF legt de nadruk op het belang van de eigen Europese industrie, die kerncentrales bouwt. Voor de toelevering aan de te bouwen reactor heeft EdF al 300 Tsjechische bedrijven opgespoord, waarvan er inmiddels 90 begonnen zijn met een pre-kwalificatietraject. EdF biedt een kleinere versie van de EPR aan. Dat is de EPR 1200, die geen 1650 MWe, maar 1200 MWe levert.

De offerte van KHNP betreft een kleinere versie van de APR 1400, die in Korea en in de Verenigde Arabische Emiraten draait. Het is de APR 1000, die 1200 MWe levert en die KHNP speciaal voor de Europese markt ontwikkelde. De grote reactor kreeg een ontwerpgoedkeuring van de Amerikaanse vergunningverlener. De beide versies voldoen aan de eisen van de Europese elektriciteitsbedrijven, die eigenaar zijn van een kerncentrale. Deze eisen zijn vastgelegd in het EUR-document ˚). KHNP is de enige firma, die, vanwege de aankondiging, dat KHNP een offerte voor Dukovany–5 heeft uitbracht, een kostenschatting publiceerde. Ze komt uit op $ 6 miljard (€ 5,7 miljard). Dat is € 4750 per kWe.

Beschrijvingen van de AP 1000, APR 1000 en EPR staan elders op de website. U vindt ze door op de reactornaam te klikken.

Meer informatie:
1) over de offerte van Westinghouse
2) over de offerte van EdF
3) over de offerte van KHNP

˚) EUR: European Utility Requirements

Terug naar het nieuwsoverzicht