{settings.product}

De Verenigde Arabische Emiraten willen nog een kerncentrale met vier eenheden

mei 2024 -

Het persbureau Reuters berichtte, dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) serieus van plan zijn om een tweede kerncentrale met vier eenheden te bestellen. Reuters meldde het bericht bij drie onafhankelijke bronnen te hebben geverifieerd. Naar verwachting zullen de VAE op korte termijn uitnodigingen sturen aan enkele leveranciers van kerncentrales om een offerte op te stellen.

De eerste kerncentrale van de VAE bevindt zich nabij Barakah. Ze heeft vier eenheden, die elk een drukwaterreactor, hebben met een vermogen van 1345 MWe. De laatste eenheid ging in maart 2024 in bedrijf. De leverancier van de centrale was de Zuid-Koreaanse firma Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Opmerkelijk is, dat KHNP geen voorkeursbehandeling krijgt voor de levering van de tweede kerncentrale. Naast KHNP zouden ook leveranciers uit China en Rusland in aanmerking komen. Als een firma uit de laatstgenoemde landen de opdracht krijgt, dan kan dat spanningen met de Verenigde Staten teweeg brengen, vanwege de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van de kernenergie, die de Verenigde Staten en de Emiraten in 2009 zijn aangegaan.

Er is nog geen besluit genomen over de locatie van de tweede kerncentrale. Die zou of in de buurt van Barakah kunnen liggen, of aan de kust, maar dichter bij grens met Saudi-Arabië.

De uitbreiding van het aantal kerncentrales past in het energiebeleid van de VAE. Het land kampt met een snelle stijging van het elektriciteitsgebruik en heeft daarom haast met de uitbreiding. De bouw van de nieuwe centrale zou al in 2024 moeten beginnen en ze zou al in 2032 in bedrijf moeten gaan. Voorts streeft het land er naar om de toekomstige CO2-emissie te verlagen. De VAE zijn een van de dertig landen, die tijdens de grote internationale milieuconferentie COP28 (Dubai, november/december 2023) de internationale verklaring ondertekenden, die ten doel heeft om de hoeveelheid kernenergie op aarde de komende dertig jaar te verdrievoudigen.

KHNP is een van de drie leveranciers, die een uitnodiging kreeg om een offerte op te stellen voor de uitbreiding van de kerncentrale in Borssele met twee eenheden. Een beschrijving van de drukwaterreactor van KHNP staat elders op de website. U kunt haar lezen door hier te klikken.

Meer informatie:
https://www.reuters.com/business/energy/uae-planning-second-nuclear-power-plant-sources-say-2024-04-26/

Terug naar het nieuwsoverzicht