{settings.product}

De veiligheidssituatie van Zaporizja is iets verbeterd

september 2022 -

Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa, die een vermogen van 6000 MWe en een zestal VVER-1000 eenheden heeft. Dat zijn Russische drukwaterreactoren, die voorzien zijn van een veiligheidsomhulling, ofwel een containment. De centrale ligt ruim 300 kilometer ten noorden van de Krim,   midden in het oorlogsgebied en is in Russische handen. Sinds de Russische bezetting is het bedienend personeel niet gewisseld. De operateurs zijn Oekraïens.

De veiligheidssituatie is sinds half september licht verbeterd.

Op 9 september 2022 kreeg de centrale geen stroom meer via het elektriciteitsnet, omdat een nabijgelegen hoogspanningsstation was getroffen.

Op 11 september is de aansluiting op het net hersteld met een elektriciteitskabel. Elektriciteit is nodig om de kernreactoren te koelen. Daarnaast beschikt de centrale over een twintigtal noodstroomdieselgeneratoren voor het geval de elektriciteitsvoorziening het laat afweten. De aansluiting op het elektriciteitsnet maakte het mogelijk om de laatste reactor, die nog in bedrijf was en die voor de eigen stroomvoorziening zorgde, af te schakelen. Voorts hebben op 11 september de Franse president Macron en zijn Russische ambtgenoot Poetin telefonisch contact gehad. Zij zeiden bereid te zijn tot een niet-gepolitiseerde samenwerking met het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), als dat nodig is. Poetin zei onder andere, dat de Oekraïners regelmatig aanvallen uitvoeren op de centrale. Macron zei, dat juist de aanwezigheid van Russische militairen aldaar het grootste gevaar voor de veiligheid ervan vormt.

Sinds 13 september is de centrale aangesloten op het net via een drietal kabels en sinds 14 september is de laatste reactor in de veilige koude drukloze toestand gebracht.

Op 1 september 2022 kwamen een zestal experts van IAEA onder leiding van directeur-generaal Grossi aan bij de centrale, nadat ze dwars door de frontlinie waren getrokken. Na een inspectie van enkele dagen zijn een viertal experts weer afgereisd. Een tweetal blijft permanent aanwezig op de centrale.

Het IAEA bepleit sinds 6 september om een gedemilitariseerde veiligheidszone in te stellen rond de centrale.

Oekraïne wekte 50 % van zijn elektriciteit met kernenergie op. Er zijn in dat land een viertal kerncentrales met in totaal 15 eenheden. Alle eenheden zijn Russische VVERs. In het land draaien geen RBMK-reactoren meer. Dat is het reactortype, dat in 1986 in het Oekraïense Tsjernobyl ontplofte.

IAEA brengt regelmatig nieuwsbulletins uit over Zaporizja, die op de onderstaande website van IAEA te vinden zijn.

Meer informatie:
https://www.iaea.org/news

Terug naar het nieuwsoverzicht