{settings.product}

Corona brengt distributie medische radio-isotopen in gevaar

mei 2020 -

Ondanks de coronacrisis gaat de productie van medische radio-isotopen door. Zij vindt plaats in een negental onderzoekreactoren op aarde. Dat geldt ook voor HFR in Petten, die ’s werelds grootste productie verzorgt. Wel hebben de bedrijvers van de reactoren maatregelen genomen om besmetting van hun personeel te voorkomen. Dat betreft onder andere de vermindering van het aantal betrokken medewerkers en hun te bewaren minimale onderlinge afstand. Vanwege de ingezakte vraag naar medische radio-isotopen is de productie aangepast. Een en ander blijkt uit een onderzoek, dat IAEA deed.

Een probleem vormt de distributie van de radio-isotopen en met name die van de relatief kortlevende, zoals molybdeen-99. Voor de crisis was de productie nauwkeurig afgestemd op het transport, zodat zo weinig mogelijk tijd verloren ging met overslag en wachten. Het internationale vliegverkeer speelde een belangrijke rol hierbij. Omdat het vliegverkeer vanwege de crisis overal stil ligt, daar landsgrenzen gesloten en veel vliegvelden dicht zijn, is de distributie in gevaar. Dat is te meer een probleem nu de reguliere gezondheidszorg na de doorstane coronacrisis weer opstart. Een oplossing is nog niet in zicht. De landen, die het zich kunnen veroorloven charteren vliegtuigen om de medische radio-isotopen te bemachtigen. Andere landen bieden alternatieve behandelingen aan. Nederland heeft het probleem niet, omdat het transport van Petten naar de ziekenhuizen over de weg gaat.

Meer informatie:
https://www.iaea.org/newscenter/news/medical-radioisotopes-still-produced-but-facing-distribution-challenges-globally-data-collected-by-iaea-shows

Terug naar het nieuwsoverzicht