{settings.product}

Chinese Kerncentrale veilig beoordeeld

mei 2016 -

Het Chinese reactorontwerp CAP1400 heeft met succes de Generic Reactor Safety Review (GRSR) van het Internationale Atoomagentschap IAEA doorlopen. Dit verklaarde de Shanghai Nuclear Engineering Research and Design Institute (SNERDI).

De CAP1400 is een reactorontwerp gebaseerd op de AP1000 van Westinghouse.

Het GRSR-proces bekijkt de volledige of gedeeltelijk-ontwikkelde safety cases van nieuwe reactorontwerpen die nog niet in het stadium van vergunningverlening zijn. Het proces omvat de evaluatie door een internationaal team van deskundigen die de claims van ontwerpveiligheid toetsen aan geselecteerde en recente veiligheidsnormen van de IAEA. De review is geen goedkeuringsprocedure, maar geeft een overzicht van de kwaliteit van de veiligheidsdocumenten die de sterke en zwakken punten en hiaten identificeert.

SNERDI - een dochteronderneming van de State Nuclear Power Technology Corporation(SNPTC) - ondertekende vorig jaar juli een overeenkomst met de IAEA voor een GRSR-review van het CAP1400-ontwerp. Het bedrijf heeft nu meegedeeld dat het ontwerp met succes de GRSR voltooide nadat de IAEA zijn definitieve GRSR-evaluatieverslag op 27 april voorlegde.

De CAP1400 is een vergrote versie van de AP1000 hogedrukwaterreactor (PWR) van Westinghouse die door SNPTC verder werd ontwikkeld met raadgevende bijdragen van de dochteronderneming van Toshiba. Als één van de 16 strategische projecten van China in het kader van zijn National Science and Technology Development Plan is de CAP1400 bedoeld om in grote aantallen verspreid over het land te worden gebouwd. Daarnaast kan het reactorontwerp ook worden geëxporteerd. In een verklaring zei SNERDI: "De succesvolle voltooiing van de IAEA Generic Reactor Safety Review duidt verdere erkenning van de CAP1400 aan door de internationale autoriteit en legt een stevige basis voor de CAP1400 om deel te nemen aan de internationale concurrentie op hoger niveau."

De bouw van de CAP1400 buiten China is nog afhankelijk van het voldoen aan land-specifieke normen en eisen, maar het behalen van het veiligheidsonderzoek van de IAEA zal dit proces gemakkelijker maken. In september 2014 keurde de Chinese toezichthouder het inleidende rapport van de veiligheidsanalyse van het CAP1400-reactorontwerp goed na een 17 maanden durende beoordeling. Volgens de SNPTC namen meer dan 260 deskundigen aan de veiligheidsbeoordeling van de National Nuclear Safety Administration deel wat resulteerde in 30 vergaderingen om de input te bespreken en te reageren op meer dan 5.000 vragen. Als resultaat van de beoordeling werden meer dan 1.000 werkorders opgesteld. De voorbereiding op een locatie is reeds aan de gang voor de bouw van twee CAP1400-demonstratie-eenheden voor de Huaneng Group bij Shidaowan in de provincie Shandong. De eerste betonstort zal spoedig plaatsvinden.

Bron: WNN - http://bit.ly/1YjjT1C

 

Terug naar het nieuwsoverzicht