{settings.product}

China neemt zijn eerste stadsverwarming op kernenergie in gebruik

december 2019 -

China heeft ambitieuze plannen voor stadsverwarming op kernenergie. De eerste fase van het project in de stad Haiyang is in gebruik genomen. Haiyang ligt ten zuiden van Beijing op het schiereiland Shandong. Het is de vestigingsplaats van een kerncentrale met twee AP1000-eenheden, die elk met een vermogen van 1170 MWe leveren. Deze kerncentrale produceert naast jaarlijks 20 miljoen MWh aan elektriciteit ook warmte voor de stadsverwarming van Haiyang. De stoom uit het secundaire systeem verwarmt op de vestigingsplaats van de centrale het water van een tertiair systeem, dat die warmte in een warmtewisselaar buiten de centrale afgeeft aan het stadsverwarmingsnet.

De ontwikkeling van de stadsverwarming in Haiyang vindt voorlopig in twee fasen plaats. De eerste fase van het project, dat in gebruik is genomen, betreft de verwarming van woningen in een gebied van 70 hectare. De kerncentrale heeft voldoende capaciteit om het stadsverwarmingsgebied uit te breiden tot 30 vierkante kilometer. Het plan is om de gehele stad Haiyang in 2021 met kernenergie te verwarmen. Als de centrale is uitgebreid met nog een zestal eenheden van het type CAP1000, de Chinese variant van de AP1000, dan zou de centrale zelfs alle woningen in een gebied van 200 vierkante kilometer kunnen verwarmen. In de eerste fase bedraagt de CO2-reductie 60 kiloton per jaar. Na de tweede fase is dat bijna 2,5 miljoen ton en in de eindfase 17 miljoen ton per jaar. Ter vergelijking: De jaarlijkse CO2-uitworp van ons land is 160 miljoen ton. Naast de plannen voor de stadsverwarming sloot de eigenaar van de kerncentrale in Haiyang onlangs een overeenkomst af voor de bouw van een ontziltingsinstallatie voor de bereiding van zoetwater voor inwoners en industrie in het gebied.

AP1000 is een drukwaterreactor met passieve veiligheidskenmerken, die is ontwikkeld door de firma Westinghouse. China heeft naast Haiyang nog twee AP1000-eenheden in bedrijf in Sanmen. Alle vier de eenheden kwamen in bedrijf in de periode tussen september 2018 en februari 2019. In de Verenigde Staten zijn twee van AP1000-eenheden in aanbouw. Vogtle-3 en -4.

Meer informatie:

http://en.china-nea.cn/site/content/173.html

Terug naar het nieuwsoverzicht