{settings.product}

Bulgarije onderzoekt uitbreiding kernenergie met Amerikaanse en Europese partijen

september 2023 -

Het Bulgaarse parlement drong er in meerderheid (55%) bij de regering op aan om haast te maken met de uitbreiding van het aantal kerncentrales in het land.

Bulgarije had in het jaar 2000 een grote kerncentrale met een zestal eenheden in bedrijf,  Kozloduy–1 tot –6. De eerste vier waren van het Russische type VVER440. De laatste twee zijn type VVER1000. De Europese Unie vond de eerste vier, die in de periode tussen 1974 en 1982 opstartten, aftands en meende dat het ondoenlijk zou zijn om ze zo te moderniseren, dat ze aan de Europese veiligheidseisen zouden voldoen. Ze eiste hun sluiting als voorwaarde voor het EU-lidmaatschap van Bulgarije. Op grond daarvan zijn alle vier de eenheden voorafgaande aan de toetreding in 2007 stilgelegd. De eenheden Kozloduy–5 en –6, die in 1987 en in 1991 met de stroomproductie begonnen, zijn wel verbeterd en aangepast. Hun levensduur is tegelijkertijd verlengd tot zestig jaar. Ze produceren ongeveer een derde deel van de elektriciteit in Bulgarije.

Omdat Bulgarije niet meer afhankelijk wil zijn van Rusland, is een leveringscontract voor nieuwe splijtstofelementen voor Kozloduy–5 afgesloten met Westinghouse en voor Kozloduy–6 met het Franse Framatome. De fabricage van die splijtstofelementen is geen vanzelfsprekendheid, omdat splijtstofelementen van Russische drukwaterreactoren een andere vorm hebben dan de westerse. Ze hebben een zeshoekig rooster in plaats van een vierkant. Voor die nieuwe elementen is uranium besteld bij het van origine Canadese mijnbouwbedrijf Cameco en kreeg Urenco het contract voor de verrijking.

Het parlement vroeg de regering om snel de procedure voor de bouw van Kozloduy–7 met een eenheid van het type AP1000 van Westinghouse te starten en die voor eenzelfde reactor voor Kozloduy–8 voor te bereiden. De regering richtte daartoe een werkmaatschappij op, die dezelfde eigenaar heeft als die van Kozloduy–5 en –6. Dat bedrijf tekende overeenkomsten met Westinghouse, die erop zijn gericht om het locatieafhankelijke ontwerp vast te leggen en om een inventarisatie van het industriële potentieel te maken, teneinde de toelevering van componenten door de Bulgaarse industrie te maximaliseren.

Voorts was er in het jaar 2008 in Belene begonnen met de bouw van twee eenheden van het type VVER1000. Vanwege financiële problemen is dat project in 2012 opgeschort. Een deel van de apparatuur is al wel geleverd en de Bulgaarse regering zou deze eenheden graag willen voltooien. Ze is met het Franse elektriciteitsbedrijf EdF overeengekomen, dat de Fransen de mogelijkheid onderzoeken om de centrale met Franse technologie af te maken.

De AP1000 is een van de drie reactorontwerpen, die de voorkeur van onze regering heeft voor realisatie in ons land. Een beschrijving van de eigenschappen kunt u lezen door hier te klikken.

Meer informatie:
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/FEED-contract-signed-for-Bulgarian-AP1000
https://world-nuclear-news.org/Articles/Urenco,-Cameco-sign-10-year-deals-with-Bulgaria-s
https://world-nuclear-news.org/Articles/Bulgaria-close-to-signing-Westinghouse-and-EDF-dea
https://world-nuclear-news.org/Articles/Westinghouse-signs-MoU-for-AP1000-in-Bulgaria
https://world-nuclear-news.org/Articles/Bulgaria-sets-out-plans-for-four-new-nuclear-react
https://world-nuclear-news.org/Articles/Bulgarian-parliament-backs-new-AP1000-reactor-at-K

Terug naar het nieuwsoverzicht