{settings.product}

Aziatische samenwerking op kernenergiegebied

maart 2016 -

Na ruim twee jaar onderhandelen hebben India en Japan een voorlopige overeenkomst ondertekend waarin ze verklaren te gaan samenwerken op het gebied van nucleaire technologie. Voordat de definitieve overeenkomst kan worden getekend moeten eerst nog specifieke technische en juridische kwesties worden opgelost.

De verklaring, die brede gebieden van samenwerking omvat, werd in december in Delhi ondertekend door de Japanse minister-president Shinzo Abe en zijn Indiase collega Narendra Modi. De onderhandelingen tussen de twee landen om tot een overeenkomst te komen voor de civiele toepassing van nucleaire technologie begon al in 2010. Maar die gesprekken werden opgeschort na het ongeluk bij de Fukushima Daiichi kerncentrale in maart 2011.

Symbolisch

Tijdens een overleg in mei 2013 tussen Abe en de toenmalige minister-president van India, Manmohan Singh, verklaarden de twee leiders dat de onderhandelingen waren hervat. Tijdens een persconferentie zei Modi onlangs dat: “Het memorandum dat we hebben ondertekend over samenwerking op het gebied van civiele toepassing van kernenergie is meer dan slechts een handelsovereenkomst of een akkoord over schone energie.” Hij noemde het verdrag een prachtig symbool voor een nieuwe graad van wederzijds vertrouwen, en een strategische samenwerking met het oog op een wereld van vrede en veiligheid. “Ik weet hoe betekenisvol deze beslissing voor Japan is”, aldus Modi, “En ik kan u verzekeren dat India het besluit hogelijk respecteert en wij zeggen toe onze gezamenlijke verplichtingen na te komen.” In een verklaring stelde Abe dat de samenwerking “zal worden ondertekend nadat de technische details definitief zijn geworden, inclusief die onderdelen die gerelateerd zijn aan de noodzakelijk binnenlandse procedures.”

Nucleaire exportlanden

De ondertekening van een dergelijk akkoord maakt het voor India mogelijk om Japanse nucleaire technologie en diensten te importeren. De twee premiers bevestigden ook hun toezegging om te werken aan een volledig lidmaatschap voor India van de Nuclear Suppliers Group (NSG) . Deze NSG bestaat uit een groep van nucleaire exportlanden die een bijdrage willen leveren aan de non-proliferatie van kernwapens door de implementatie van twee sets van richtlijnen voor nucleaire exporten en/of nucleair-gerelateerd exporten. India was voor een groot deel buitengesloten van internationale handel in materialen en onderdelen van kerncentrales voor meer dan drie decennia vanwege zijn positie buiten het regiem van integrale waarborgen van het verdrag van Nucleaire non-proliferatie. Speciale akkoorden maakten een eind aan de geïsoleerde positie in 2009 en het land mag nu deelnemen aan nucleaire handel tussen die landen met wie het sindsdien afspraken heeft gemaakt: Australië, Canada, Frankrijk, Kazakstan, Rusland, Groot-Brittannië en de VS. Naar verwachting zullen de buitenlandse technologie en splijtstof India’s plannen voor kernenergie een grote stimulans zijn.

Bron: http://www.world-nuclear-news.org/NP-India-Japan-reach-agreement-on-nuclear-cooperation-1412155.html

Terug naar het nieuwsoverzicht