{settings.product}

Tsjechiës tweede stadsverwarmingssysteem op kernenergie van start

april 2024 -

Brno is met vierhonderdduizend inwoners de tweede stad van Tsjechië. De stad ligt in het zuiden van het land, niet ver van de kerncentrale van Dukovany, die vier eenheden van het Russische type drukwaterreactor VVER-440 heeft. De exploitant van deze kerncentrale ČEZ en stadsverwarmingsdistributeur Teplárny Brno hebben een overeenkomst gesloten om de bestaande kerncentrale met een 42 kilometer lange warmwaterleiding aan te sluiten op het stadsverwarmingssysteem. Bij de ondertekening van de overeenkomst was ook premier, Petr Fiala, aanwezig. De aanleg start in 2027 en het systeem komt in 2031 in bedrijf. De aanlegkosten bedragen CZK 19 miljard (€ 770 miljoen). Als de leiding gereed is, dan krijgen een kwart miljoen mensen in Brno de warmte voor de verwarming van hun woning van de kerncentrale. Thans is de stad voor zijn warmtevoorziening voor 80% afhankelijk van aardgas. Het nieuwe systeem zal ongeveer 50 % van de warmtevoorziening gaan verzorgen.

Brno krijgt overigens niet het eerste stadsverwarmingssysteem op kernenergie in Tsjechië. Dat eerste systeem bevindt zich in de stad České Budějovice, die honderdduizend inwoners heeft en die de hoofdstad van Zuid-Bohemen is. České Budějovice ligt op ongeveer 25 kilometer van de kerncentrale van Temelin en het stadsverwarmingssysteem is sinds 2021 aangesloten op die kerncentrale. Temelin heeft twee eenheden van het Russische type drukwaterreactor VVER-1000.

Het nieuwe stadsverwarmingsproject past in het streven van de Tsjechische regering om het land in de toekomst op energiegebied zelfvoorzienend te maken en tevens de CO2-emissie omlaag te brengen. Haar streven is, dat kernenergie in de toekomst de basisenergiebron van Tsjechië is.

Meer informatie in het Tsjechisch (vertalen desgewenst met Google Translate):
https://ekonomickydenik.cz/horkovod-z-dukovan-do-brna-bude-cez-a-teplarny-brno-chteji-spustit-pripravne-prace-jiz-v-pristim-roce/

Terug naar het nieuwsoverzicht