{settings.product}

Engeland bereidt komst van kleine hoge temperatuur reactor voor

april 2024 -

De firma X-Energy Reactor Company LLC, de Amerikaanse ontwikkelaar van de kleine hoge temperatuur kogelbedreactor Xe-100, heeft een Engelse dochteronderneming opgericht. Dat bedrijf heeft tezamen met de Engelse firma Cavendish Nuclear subsidie gevraagd aan de Engelse regering om na te gaan of de Xe-100 geschikt is voor toepassing in het Verenigd Koninkrijk. Cavendish Nuclear is een dochteronderneming van de Engelse firma Babcock International Group PLC, een groot ingenieursbureau, dat actief is op het gebied van geavanceerde energietechniek, inclusief kernenergie. Die subsidie ten bedrage van £ 3,34 miljoen (€ 4 miljoen) is door de regering verstrekt. De eigen bijdrage van de beide bedrijven aan de uitvoering van de studie bedraagt eveneens £ 3,34 miljoen. Niet alleen de geschiktheid voor toepassing in Engeland, maar ook de mogelijke toelevering van componenten door de Engelse industrie vallen er onder. De verwachtingen zijn hooggespannen. Zo’n 80% van de projectkosten, die samenhangen met de bouw van de kleine modulaire reactor (SMR), zou aan Engelse firma’s ten goede kunnen komen.

De genoemde twee bedrijven zijn van plan om de eerste Xe-100-eenheden te bouwen op de vestigingsplaats Hartlepool, Teeside, in het noordoosten van Engeland. Een enkele eenheid van de Xe-100 levert 80 MWe. Ofwel 200 MWth aan proceswarmte voor de chemische industrie bij een temperatuurniveau van 750 Celsius. Een Xe-100-centrale bestaat uit vier eenheden. Het plan is om tien centrales, ofwel veertig eenheden, in Hartlepool te bouwen, die kort na het jaar 2030 in bedrijf moeten komen.

De Xe-100 is een heliumgekoelde kogelbedreactor. Die kogels hebben een diameter van zes centimeter en bestaan uit grafiet, waarin een groot aantal kleine gecoate splijtstofdeeltjes zitten. De oorspronkelijke Engelse reactorlijn bestond uit de Magnoxreactor en de AGR ˚). Dat zijn beide gasgrafietreactoren (GGR). Net als de Xe-100. De Engelse vergunningverlener is daardoor in hoge mate deskundig op het gebied van de veiligheid van de GGR. Bijzonder is, dat half maart 2024 de Engelse, Amerikaanse en Canadese vergunningverlenende instanties een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan, die niet alleen ten doel heeft om informatie uit te wisselen voor de veiligheidsbeoordeling van de geavanceerde modulaire reactor en de kleine modulaire reactor (SMR), maar om ook de vergunningverlening van die typen te harmoniseren.

Meer informatie over de kogelbedreactor van het type Xe-100 staat elders op de website, die  U kunt lezen door op de reactornaam te klikken.

Meer informatie:
https://x-energy.com/media/news-releases/uk-government-selects-x-energy-and-cavendish-nuclear-for-first-advanced-modular-reactor-award-from-future-nuclear-enabling-fund
https://onr.org.uk/news/all-news/2024/03/onr-signs-memorandum-of-cooperation-with-nrc-and-cnsc/

˚) AGR: Advanced Gas-cooled Reactor

Terug naar het nieuwsoverzicht