{settings.product}

Polen kiest voor kerncentrale van Westinghouse en omarmt de Koreaanse

november 2022 -

Het Poolse energiebeleid is er op gericht om voor het jaar 2040 een tweetal kerncentrales te bouwen. Elk met drie reactoren en met in totaal een vermogen, dat ligt tussen de 6 en 9 GWe. De Poolse regering reserveerde daarvoor een bedrag van € 40 miljard. Er zijn twee vestigingsplaatsen, Lubiatowo-Kopalino en Patnów. De eerste ligt circa zestig kilometer ten noordwesten van Gdansk en op minder dan honderd kilometer van de grens met Duitsland. De tweede ongeveer tweehonderd kilometer ten westen van Warschau.

De Poolse regering maakte bekend voor de centrale in Lubiatowo-Kopalino te hebben gekozen voor de AP 1000 van Westinghouse. De bouw begint in 2026 en de eerste eenheid start in 2033 op. Het totale vermogen van deze kerncentrale is 3750 MWe. Sinds juli 2022 heeft Westinghouse 22 Memoranda van Overeenstemming met Poolse industriële toeleveranciers gesloten.

AP 1000 is een in hoge mate passief veilige drukwaterreactor (PWR). De veiligheidsomhulling bestaat uit een betonnen buitencontainment en een stalen binnencontainment. Het buitencontainment beschermt alleen tegen externe ongevallen, omdat er een soort schoorsteen in zit. Na een ongeluk vindt met natuurlijke convectie de koeling van het binnencontainment plaats. Tevens is er voor de noodkoeling een groot waterreservoir aangebracht boven het binnencontainment. Het binnencontainment vormt dus de uiterste verdedigingslinie na een groot ongeluk binnen de reactor. Er zijn twee eenheden in aanbouw in Vogtle in de Verenigde Staten. De bouw startte in 2009 en in 2023 komen de eenheden in bedrijf. Er was veel vertraging en daardoor een grote overschrijding van de bouwkosten. In China, in Sanmen en Haiyang, draaien sinds 2018 al twee centrales met elk twee reactoren van het type AP 1000.

Aanvankelijk kwamen voor de kerncentrale in Lubiatowo-Kopalino nog twee drukwaterreactoren in aanmerking, de Franse EPR en de Koreaanse APR 1400. De laatstgenoemde is het type, waarvan Abu Dhabi een centrale in Barakah met vier eenheden bestelde. Drie draaien er inmiddels. Realisatie vindt plaats binnen het budget en binnen de geraamde bouwtijd.

Drie dagen nadat de Poolse regering de bestelling bij Westinghouse bekend maakte, sloot ze een Memorandum van Overeenstemming af met de Zuid-Koreaanse regering. Tegelijk ondertekenden de Koreaanse reactorleverancier KHNP ˚) en twee Poolse elektriciteitsbedrijven, waaronder ZE PAK, intentieverklaringen. De afspraken komen er op neer, dat betrokkenen voor eind 2022 nagaan, wat de kosten en de leveringstermijn zijn van een drietal Koreaanse drukwaterreactoren van het type APR 1400. De centrale zou op de vestigingsplaats Patnów moeten komen en een vermogen krijgen van 4200 MWe.

De APR 1400 is een verdere ontwikkeling van het type System 80, dat de Amerikaanse reactorbouwer Combustion Engineering aan Zuid-Korea leverde. Net als de AP 1000 heeft de reactor, die een vermogen heeft van 1400 MWe, twee grote stoomgeneratoren. Voorts een dubbel betonnen containment en een kernopvanginrichting. De AP 1000 heeft dat niet.

De gang van zaken rond de eventuele kerncentrale in Patnów is opmerkelijk, omdat ZE PAK, tezamen met twee chemische bedrijven, op die vestigingsplaats de bouw van kleine modulaire kokendwaterreactoren BWRX-300 van GE Hitachi voorbereidde. Dat is vermeld in het KernVisie nieuwsbericht van 14 september 2021. De onderstaande link verwijst daarnaar.

Meer informatie:
https://abcnews.go.com/International/wireStory/poland-chooses-us-build-nuclear-power-plant-92332188
https://www.zepak.com.pl/en/about-us/press-office/news/14036-ze-pak-pge-and-khnp-signed-a-letter-of-intent.html
https://www.kernvisie.com/actueel/nieuws/polen-besluit-kern-er-in-kolen-er-uit.html

˚) KHNP: Korea Hydro & Nuclear Power

Terug naar het nieuwsoverzicht