{settings.product}

NRG test geavanceerde splijtstof in kader van nieuwe samenwerking

juni 2021 -

De innovatie in de Verenigde Staten op het gebied van de kernenergie werkt door naar Nederland. NRG en het Amerikaanse bedrijf Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) kondigden aan, dat ze een samenwerking zijn aangegaan. NRG zal een programma implementeren om de prestatie- en veiligheidskenmerken te analyseren van de nieuwe FCM-splijtstof (Fully Ceramic Micro encapsulated). De splijtstof is geschikt voor toepassing in de Micro Modulaire Reactor (MMR) van USNC. De eerste MMR komt in Canada. "De kwalificatie van onze FCM-splijtstof door NRG zal een belangrijke stap zijn voor het realiseren van onze visie op de MMR en de CO2-vrije energieopwekking", zegt Francesco Venneri, CEO van USNC. "NRG heeft de technische deskundigheid en geloofwaardigheid om onze splijtstof te testen en wij verwachten, dat ze de bevindingen van onze interne tests volledig zullen bevestigen."
"NRG ondersteunt de kernenergie-industrie sinds 1955 en heeft uitgebreide ervaring met het uitvoeren van complexe bestralingen en met het voldoen aan de zware kwaliteitseisen van onze klanten voor een succesvolle ontwikkeling van nucleaire technologie", aldus Vinod Ramnandanlal, commercieel directeur van NRG. “Innovatieve Generation IV-reactoren hebben echt transitiepotentieel en Ultra Safe Nuclear Corporation heeft een toonaangevend ontwerp. We zijn er trots op bij te kunnen dragen aan deze ontwikkeling.”
Het doel van het programma is om de veiligheid van FCM-splijtstof aan te tonen gedurende de twintigjarige levensduur van de MMR. Hiertoe gaat NRG bestralingstests uitvoeren van de  splijtstof in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Ook uitgebreide beproevingen voor en na de bestraling in de Hot Cell Laboratoria zullen deel uitmaken van het programma.
FCM is een TRISO-splijtstof van een nieuwe generatie. Hierin is de vijftig jaar oude traditionele grafietmatrix van de TRISO-splijtstof vervangen door een matrix van siliciumcarbide (SiC). Dat materiaal is erg goed bestand tegen de stralings– en de thermische belasting in de reactor. Deze nieuwe generatie splijtstof,  SiC-matrix met TRISO-coating, zorgt voor een gasdichte barrière, die het mogelijk ontsnappen van splijtingsproducten voorkomt. Zelfs als een TRISO-deeltje tijdens bedrijf zou scheuren, zelfs dan kunnen er geen splijtingsproducten in het milieu terecht komen. Het resultaat is een uiterst veilige splijtstof, die ook  bestand is tegen een heel hoge temperatuur. Daarnaast zorgt de goede thermische geleiding van de FCM-splijtstof er voor, dat het temperatuurprofiel in de splijtstof een vlak verloop heeft, waardoor de piektemperatuur in de kernreactor laag is. In tegenstelling tot conventionele splijtstoffen is bij de FCM-splijtstof een volledige insluiting van splijtingsproducten over een breed temperatuurbereik onder alle bekende bedrijfs- en ongevalsomstandigheden gegarandeerd.
Het Amerikaanse bedrijf Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) is gevestigd in Seattle en is wereldleider op het gebied van microreactoren. Het bedrijf wil veilige, commercieel concurrerende, schone en betrouwbare kernenergie op de wereldmarkt brengen. USNC staat voor: “Betrouwbare energie. Overal”. Dat doel bereikt USNC door de strikte toepassing van inherente en intrinsieke veiligheidsprincipes en door technologische innovatie van splijtstoffen, materialen en ontwerp.
Meer bijzonderheden over TRISO– en FCM–splijtstof vindt u in de KernVisie nieuwsberichten met de titel “Productie van geavanceerde splijtstof hervat in VS”  en ”Raketmotor met kernreactor voor interplanetaire reizen” van respectievelijk 8 oktober 2019 en 3 november 2020 en over de MMR elders op de website. U kunt het lezen door te klikken op het onderwerp.
Meer informatie:
https://www.nrg.eu/nieuws/brandstofonderzoek-in-de-reactor

Terug naar het nieuwsoverzicht