{settings.product}

Productie van geavanceerde splijtstof hervat in VS

oktober 2019 -

BWX Technologies, een Amerikaans nucleair bedrijf, hervat de productie van geavanceerde splijtstof, die kernsplijtingsproducten vasthoudt tot hoge opbrand en tot hoge temperatuur, 1600 Celsius. Het betreft splijtstof in de vorm van kleine gecoate bolletjes. Ze staat bekend onder het acroniem TRISO. Dat is een samenvoeging van tristructural isotropic, ofwel drie structuurmaterialen en bolvormig. Gaande van binnen naar buiten is er eerst het splijtstofbolletje, in de vorm van uraniumdioxide, –carbide of –oxicarbide met een diameter van 0,5 millimeter, dan een poreuze koolstoflaag, een dichte koolstoflaag, een laag van siliciumcarbide (SiC) en tenslotte nog een koolstoflaag. De buitendiameter is 0,92 millimeter. De splijtstofbolletjes zijn ingebed in een matrix van koolstof. De coatings werken als insluiting. Dat wil zeggen, dat de kernsplijtingsproducten er niet uit kunnen lekken. Een veiligheidsomhulling in de vorm van een dubbel gebunkerd reactorgebouw is dan niet nodig uit oogpunt van interne veiligheid. Voor de externe veiligheid zijn er andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld de plaatsing van de reactor ondergronds.
TRISO-splijtstof is al in verschillende typen HTR toegepast. Ze is vrijwel niet op te werken, zodat ze uit oogpunt van non-proliferatie aantrekkelijk is. Het Departement van Energie van VS subsidieert een programma in Idaho National Laboratories voor de beproeving van de splijtstof van BWX Technologies voor zijn Advanced Gas-cooled Reactor programma.
BWX Technologies geeft de toegenomen interesse van verschillende klanten als reden op voor de herstart van de productie van de TRISO-splijtstof. Dat zijn enerzijds de ontwikkelaars van HTRs in de VS, zoals de Prismatic Modular High Temperature Gas Cooled Reactor van General Atomics, de Xe-100 van X-energy en de VHTR °) van Generatie IV. Anderzijds die van de kernreactoren, die in opdracht van het Departement van Defensie van VS in ontwikkeling zijn, zoals microreactoren en kleine kernreactoren voor in de ruimte.
BWX Technologies is een op kernenergiegebied gespecialiseerd bedrijf met een notering op de NYSE, de beurs van New York.

Meer informatie:
https://www.bwxt.com/news/2019/10/02/BWXT-to-Restart-Existing-TRISO-Nuclear-Fuel-Production-Line-and-Expand-Capacity

 °) Very High Temperature Reactor

Terug naar het nieuwsoverzicht