{settings.product}

Amerikaanse miljardenlening voor twintig Poolse kleine modulaire reactoren

mei 2023 -

OSGE (Orlen Synthos Green Energy) is de gezamenlijke dochteronderneming van energiebedrijf PKN Orlen en chemiegigant Synthos. OSGE ondertekende een overeenkomst met een tweetal Amerikaanse financiële overheidsinstellingen╦Ü), waarin de leningen tot een totaalbedrag van $ 4 miljard zijn geregeld voor de bouw van 20 eenheden van het type kleine modulaire reactor (SMR). Ook vier Poolse banken ondertekenden een overeenkomst met OSGE, die is gericht op hun financiële participatie. Het betreft in alle gevallen de BWRX-300 kokendwaterreactor, die GE Hitachi ontwikkelt en die een vermogen heeft van 300 MWe. De eerste Poolse eenheid komt in 2029 in bedrijf. Dat is ongeveer een jaar, nadat ’s werelds eerste BWRX-300 gereed is, die in Darlington (Canada) komt. De Poolse SMRs komen op een zevental vestigingsplaatsen, waaronder een bij Warschau en een drietal bij Krakau. Zie de onderstaande plattegrond.

Op basis van de gegevens, die aan de Canadese vergunningverlener zijn verstrekt, heeft de Poolse vergunningverlener vastgesteld, dat de BWRX-300 voldoet aan de te stellen veiligheidseisen.

De Poolse premier, Mateusz Morawiecki, reageerde positief op de Amerikaanse lening. Hij zei, dat Polen voor zijn economische ontwikkeling in de komende decennia een goedkope, schone en betrouwbare energiebron nodig heeft, zoals de SMR. Tot nu toe is inheemse steenkool de belangrijkste brandstof voor de Poolse elektriciteitsproductie. Zeventig procent van de opwekking vindt er mee plaats. Polen exporteert veel elektriciteit naar Duitsland met name in perioden van donkerluwte.

De uitbreidingsplannen voor de SMRs staan los van die voor de grote kerncentrales. De Poolse regering sloot in februari 2023 een overeenkomst met Westinghouse voor de bouw van een drietal eenheden van het type AP 1000, nadat daar al in november 2022 overeenstemming over was bereikt. Voorts besloot ze tot een samenwerking met het Zuid-Koreaanse KEPCO, die is gericht op de mogelijke realisatie van twinreactoren van het type APR 1400. De bouwstart van de Amerikaanse reactoren is gepland voor 2026 en de eerste moet in 2032 in bedrijf komen. Informatie over de grote kerncentrales staat in het KernVisie nieuwsbericht, dat is getiteld: “Polen kiest voor kerncentrale van Westinghouse en omarmt de Koreaanse” van 22 november 2022. U kunt het vinden door de titel aan te klikken. Elders op de website staat nadere informatie over de BWRX-300, die u kunt lezen door op de reactornaam te klikken.

Meer informatie:
https://abcnews.go.com/International/wireStory/us-ready-lend-poland-4-billion-nuclear-energy-98630152
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/BWRX-300-meets-Polish-safety-requirements,-says-re
https://www.energyintel.com/00000187-a4aa-db6f-adff-bfeba1330000

╦Ü) De  namen van de Amerikaanse overheidsinstellingen zijn: US Export-Import Bank en US International Development Finance Corporation

Vestigingsplaatsen van Poolse SMRsVestigingsplaatsen van Poolse SMRs

Terug naar het nieuwsoverzicht